Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σύναξη των Αρχαγγέλων

Αποτέλεσμα εικόνας για archangels stained glass

Την γιορτή των Αρχαγγέλων τελεί σήμερα η Εκκλησία μας.Η γιορτή αυτή γίνεται ως ανάμνηση της πτώσεως του Εωσφόρου.Ο Εωσφόρος,ο μετέπειτα Διάβολος,ήταν ο ωραιότερος και λαμπρότερος των αγγέλων.Δεν άντεξε όμως το «βάρος» αυτού του δώρου που του έκανε ο Θεός.Έπεσε στην υπερηφάνεια και ζήτησε να δοξάζεται σαν όμοιος του Θεού.Έτσι αυτός και οι ακόλουθοί του,έπεσαν από τους Ουρανούς και μετατράπηκαν σε δαίμονες.Όταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ είδε την πτώση αυτή και κατάλαβε τα αίτιά της,κάλεσε όλους τους άλλους αγγέλους και τους συνέφερε ώστε να μην ακολουθήσουν το δρόμο του διαβόλου, εξηγώντας ότι οι άγγελοι είναι τα κτίσματα και ο Θεός ο δημιουργός.Τότε  ύμνησαν  τον Θεό  ψάλλοντας τον ύμνο «Άγιος, Άγιος, Άγιος Kύριος Σαβαώθ, πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού».


Αποτέλεσμα εικόνας για archangels stained glass
Ο Θεός δίνει τα δώρα Του σε όλα τα πλάσματα.Σε κάθε ένα διαφορετικά.Σε μας μένει να τα αξιοποιήσουμε σωστά,όπως ο αρχάγγελος Μιχαήλ και να μην πέσουμε στην υπερηφάνεια όπως ο Εωσφόρος.
Και αν ένας άγγελος με τόση σοφία και εξυπνάδα δεν γλίτωσε από την περηφάνια καταλαβαίνουμε πόσο δυσκολότερο είναι αυτό για εμάς τους ανθρώπους.Να θυμόμαστε πως ό,τι καλό έχουμε είναι δώρο του Θεού.Δεν είμαστε ιδιοκτήτες των προτερημάτων μας αλλά διαχειριστές.Και ό,τι μας έδωσε ο Θεός μας το έδωσε για να το χρησιμοποιούμε για το καλό των άλλων.Αλλιώς τα προτερήματα γίνονται ελαττώματα και μας οδηγούν στην αμαρτία. «Στώμεν καλώς» ας αναφωνήσουμε λοιπόν και ας ευχαριστήσουμε ταπεινά τον Θεό για ό,τι καλό μας έδωσε αντί να ζητάμε να μας θαυμάζουν για κάτι που δεν είναι δικό μας.

4 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Ηθελα να προσθεσω και κατι ωραιο που ειχε πει ο Αγιος Διονυσιος ο Αεροπαγιτης. ο Κυριος μας ο Χριστος με τη σταυρωση και την ανασταση κατεστησε τους αγιους αγγελους του να ειναι ακλονητοι νοες. Να μην εχουν καμοια ροπη προς το κακο. Να ειναι σταθεροι στο αξιωμα τους. Αυτο το αποδυκνυει και μια ιστορια απο το γεροντικο οπου ενας αγιος αγγελος τιμωρηθηκε απο το Θεο λογω ανυπακοης επειδη τιμωρησε ενα χωριο σε μεγαλυτερο βαθμο απο οτι του ζητησε ο Θεος. ο Αγγελος ωστοσο δεν ειχε μετατραπει σε δαιμονα αλλα περιφεροταν τιμωρημενος μεχρι που ενας ασκητης προσευχηθηκε για αυτον και ετσι μπορεσε ο Αγγελος να επιστρεψει πισω στους ουρανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρεπιπτοντως μου κανει εντυπωση το γεγονος οτι οι αγγελοι αν και δεν ειναι πανταχου παροντες εχουν το χαρισμα της ταχυτατης μετακινησης. Μπορουν να μετακινουνται πιο γρηγορα απο τη ταχυτητα του κτιστου φωτος. Η θεωρια της σχετικοτητας του Αινσταιν δεν ισχυει! Δεν ειναι το κτιστο φως το ταχυτερο πραμα στη φυση!

      Διαγραφή
    2. Δε μπορούσε ο Αϊνστάιν να υπολογίσει κάτι τέτοιο.Δεν ήταν το αντικείμενό του άλλωστε

      Διαγραφή

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...