Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Παραιτήθηκε Ισραηλινός υπουργός εξαιτίας της καταπάτησης της αργίας του Σαββάτου

Shabbat on main street in Bnei Brak, Israel.
sputniknews.com

Ο υπουργός, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός υπερ-ορθόδοξου εβραϊκού κόμματος στην ισραηλινή κυβέρνηση, εξέφρασε την οργή του για τα σιδηροδρομικά έργα που εκτελούνται το Σάββατο κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Σαββάτου.

Ο ισραηλινός υπουργός Υγείας Yakov Litzman έγραψε σε μια επιστολή παραίτησής  του που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ: "Προσπάθησα, με κάθε τρόπο, να αποτρέψω τις παραβιάσεις του Σαββάτου από τους Σιδηρόδρομους του Ισραήλ, αλλά έχοντας αποτύχει, δεν μπορώ πλέον να φέρω την υπουργική ευθύνη για το ισχυρό πλήγμα σε μια από τα τις αιώνιες αξίες του εβραϊκού λαού - το Σάββατο ».

Ωστόσο, η παραίτηση του υπουργού Υγείας, ο οποίος είναι επίσης ραβίνος από το Κόμμα του Ενωμένου Ιουδαϊσμού της Τορά και ελέγχει έξι από τις 120 έδρες στο κοινοβούλιο, δεν ενθάρρυνε άλλα μέλη του κόμματος να ακολουθήσουν την κίνηση. Εξάλλου, αυτό το βήμα δεν επηρέασε την ισορροπία εξουσίας στην κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρεί μια πλειοψηφία συνασπισμού με 66 έδρες.





Ορθόδοξη Μειοψηφία στην  Κυβέρνηση

Το Σάββατο είναι η ημέρα της ανάπαυσης και της λατρείας για τους Ορθόδοξους Εβραίους , καθώς ο Θεός αναπαύθηκε από τη δημιουργία κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με την Έξοδο 20: 8. Αυτή η μέρα ξεκινά από την δύση του ηλίου την Παρασκευή μέχρι την εμφάνιση τριών αστέρ ων στον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου, απαγορεύοντας 39 δραστηριότητες που απαριθμούνται στο Tractate Shabbat (Ταλμούδ).

Όπως εξήγησε η εφημερίδα Haaretz , η συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Haim Katz και Ισραηλινών Σιδηροδρόμων προϋποθέτει ότι οι κύριες επισκευές θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο καθώς η μετατόπιση τους στις καθημερινές θα οδηγούσε στη διακοπή των σιδηροδρομικών λειτουργιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συντήρηση περιελάμβανε προσαρμογές ρουτίνας στο σύστημα σηματοδότησης αμαξοστοιχιών και έργα υποδομής στην γραμμή Ayalon, καθώς και ηλεκτροδότηση των σιδηροτροχιών εν μέσω της κατασκευής του γρήγορου τραίνου  προς Ιερουσαλήμ που θα ξεκινήσει σε τέσσερις μήνες.

Η συμφωνία υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα υπερορθόδοξα κόμματα, με τα τελευταία να επιμένουν να διακοπούν όλα τα σιδηροδρομικά έργα του Σαββάτου από φόβο ότι ένα τέτοιο πρόβλημα θα τίθεται κάθε εβδομάδα. Η κατάσταση οδήγησε επίσης σε ένα νομοσχέδιο, διασφαλίζοντας ότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων λαμβάνει υπόψη την εβραϊκή παράδοση κατά τη χορήγηση αδειών για εργασία το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...