Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εκπαιδεύτηκε από τη Μοσάντ ο Ν.Μαντέλα;

Αποτέλεσμα εικόνας για nelson mandela

Haaretz 6.11.2017
Ofer Aderet and David Fachler
Το άκρως απόρρητο έγγραφο αρχείου αποκαλύπτει επίσης, ότι ο Μαντέλα ήταν «εξοικειωμένος με τα προβλήματα του Εβραϊσμού και του Ισραήλ» και ότι οι Ισραηλινοί χειριστές προσπάθησαν να «τον κάνουν Σιωνιστή».
Ο Νέλσον Μαντέλα, ο πρώην ηγέτης της Νότιας Αφρικής, ο οποίος πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013, εκπαιδεύτηκε σε όπλα και σαμποτάζ από χειριστές της Μοσάντ το 1962, λίγους μήνες πριν συλληφθεί στη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, ο Μαντέλα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις μεθόδους της παραστρατιωτικής, αντιστασιακής Ισραηλινής οργάνωσης Haganah (1921-1948) και θεωρήθηκε από τη Μοσάντ ότι κλίνει προς τον κομμουνισμό.
Αυτές οι αποκαλύψεις προέρχονται από ένα έγγραφο στα Αρχεία του Κράτους του Ισραήλ, με την ένδειξη «Άκρως Απόρρητο». Η ύπαρξη του εγγράφου αποκαλύπτεται εδώ για πρώτη φορά.
Αναδεικνύεται επίσης, ότι οι χειριστές της Μοσάντ προσπάθησαν να ενθαρρύνουν τις Σιωνιστικές συμπάθειες του Μαντέλα.
Ο Μαντέλα, ο πατέρας της νέας Νότιας Αφρικής και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, οδήγησε τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη χώρα του από τη δεκαετία του 1950. Συνελήφθη, δικάστηκε και απελευθερώθηκε αρκετές φορές πριν βγει στην αντίσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τον Ιανουάριο του 1962, έφυγε κρυφά και παράνομα από τη Νότια Αφρική και επισκέφθηκε διάφορες Αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιθιοπίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου και της Γκάνα. Ο στόχος του ήταν να συναντηθεί με τους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών και να συγκεντρώσει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την ένοπλη πτέρυγα του υπόγειου Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Μία επιστολή που εστάλη από τη Μοσάντ στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει, ότι ο Μαντέλα υπεβλήθη σε στρατιωτική εκπαίδευση από χειριστές της Μοσάντ στην Αιθιοπία, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτοί οι πράκτορες δεν γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα του Μαντέλα. Η επιστολή, που χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητη, είχε ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 1962 - περίπου δύο μήνες μετά τη σύλληψη του Μαντέλα στη Νότια Αφρική, λίγο μετά την επιστροφή του στη χώρα.

Η Μοσάντ έστειλε την επιστολή σε τρεις παραλήπτες: στον επικεφαλής του Γραφείου της Αφρικής στο Υπουργείο Εξωτερικών, Netanel Lorch, ο οποίος στην πορεία έγινε ο τρίτος γραμματέας της Κνεσέτ, τον στρατηγό Aharon Remez, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του υπουργείου και τον πρώτο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ και τον Shmuel Dibon, πρέσβη του Ισραήλ στην Αιθιοπία μεταξύ 1962 και 1966 και πρώην επικεφαλής του γραφείου της Μέσης Ανατολής στο υπουργείο.
Το θέμα της επιστολής ήταν o «Mαύρος Πίμπερνελ», στα Αγγλικά, ο όρος που χρησιμοποιούσαν ήδη τα νοτιοαφρικανικά Μέσα Ενημέρωσης για τον Μαντέλα. Βασίστηκε στο Scarlet Pimpernel, το πολεμικό όνομα του ήρωα του μυθιστορήματος του 20ου αιώνα της βαρόνης Emma Orczy, ο οποίος έσωσε τους Γάλλους ευγενείς από τη γκιλοτίνα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
«Όπως ίσως θυμόσαστε, πριν από τρεις μήνες συζητήσαμε την περίπτωση ενός ασκούμενου που έφτασε στην (Ισραηλινή) Πρεσβεία στην Αιθιοπία με το όνομα Δαβίδ Μομπσάρι, ο οποίος ήρθε από τη Ροδεσία», ανέφερε η επιστολή. «Οι προαναφερθέντες εκπαιδεύτηκαν από τους Αιθίοπες (προσωπικό της Ισραηλινής Πρεσβείας, σχεδόν σίγουρα πράκτορες της Mossad) στο τζούντο, το σαμποτάζ και τα όπλα». Η φράση «οι Αιθίοπες» ήταν προφανώς ένα κωδικό όνομα για τους χειριστές της Μοσάντ που εργάζονταν στην Αιθιοπία.
Η επιστολή σημείωνε επίσης, ότι το υποκείμενο του θέματος «έδειξε ενδιαφέρον για τις μεθόδους της παραστρατιωτικής οργάνωσης Haganah και άλλων Ισραηλινών υπόγειων κινημάτων. «Πρόσθεσε, ότι “χαιρέτησε τους ανθρώπους μας με το Shalom”, γνώριζε τα προβλήματα του Εβραϊσμού και του Ισραήλ και έδωσε την εντύπωση ότι είναι διανοούμενος. Το προσωπικό προσπάθησε να τον μετατρέψει σε Σιωνιστή», έγραψε ο χειριστής της Μοσάντ. 
«Σε συνομιλίες μαζί του, εξέφρασε σοσιαλιστικές κοσμοθεωρίες και μερικές φορές δημιούργησε την εντύπωση ότι έκλινε προς τον κομμουνισμό», συνεχίζει η επιστολή, σημειώνοντας, ότι ο άνθρωπος που αποκαλούσε τον εαυτό του Δαυίδ Μομπσάρι ήταν ο ίδιος άνθρωπος που είχε πρόσφατα συλληφθεί στη Νότια Αφρική.
«Προκύπτει τώρα από τις φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο για τη σύλληψη στη Νότια Αφρική του “Μαύρου Πίμπερνελ”, ότι ο ασκούμενος από τη Ροδεσία χρησιμοποίησε ψευδώνυμο και οι δύο άνδρες είναι ένα και το αυτό».
Ένα χειρόγραφο σχόλιο στην επιστολή αναφέρεται σε μία άλλη επιστολή που εστάλη περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου 1962. Ο σχολιασμός σημείωνε, ότι ο «Μαύρος Πίμπερνελ» ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και συνοδεύονταν από μία σύντομη ανασκόπηση που αναφέρθηκε σε ένα άρθρο σχετικά με τον Μαντέλα στη Haaretz.
Η επιστολή αυτή κρατήθηκε για δεκαετίες στα Αρχεία του Κράτους του Ισραήλ και δεν αποκαλύφθηκε ποτέ στο κοινό. Ανακαλύφθηκε εκεί πριν από μερικά χρόνια από τον David Fachler, έναν 43χρονο κάτοικο του Alon Shvut, ο οποίος ερευνούσε έγγραφα σχετικά με τη Νότια Αφρική, για μία μεταπτυχιακή διατριβή για τις σχέσεις μεταξύ της Νότιας Αφρικής και του Ισραήλ στο Ινστιτούτο Σύγχρονου Εβραϊσμού του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.
Γεννημένος στο Ισραήλ, ο Fachler μεγάλωσε και πήρε πτυχίο Masters of Law στη Νότια Αφρική. «Αν το γεγονός, ότι το Ισραήλ βοήθησε τον Μαντέλα είχε ανακαλυφθεί στη Νότια Αφρική, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Εβραϊκή κοινότητα εκεί», δήλωσε ο Fachler στη Haaretz. 
ΣΖΚ:Το άρθρο αυτό, δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2013, λίγο μετά το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές του ιδίου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...