Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Τι λέγαμε για το ξανθό γένος;Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας-Ρωσίας με σκοπιμότητες...


Πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στα χρονικά Ελλάδας και Ρωσίας σημειώθηκε χθες. Συγκεκριμένα, η σύγκλιση της Μικτής Διυπουργικής Ελλάδας-Ρωσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Ρωσική πρωτεύουσα αναβλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Του Αχιλλέα Πατσούκα
ΠΗΓΗ: http://www.major.gr/
Λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για τη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου καθώς και άλλοι αξιωματούχοι, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψη τους.

Ο λόγος; Ανάμεσα στα πρόσωπα της ρωσικής αντιπροσωπείας που είχαν δηλωθεί, υπήρχαν και τέσσερις αξιωματούχοι της Κριμαίας. Άμεσα το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε να αντικατασταθούν τα τέσσερα αυτά πρόσωπα από κάποια αλλά, καθώς ΕΕ και Ελλάδα δεν αναγνωρίζουν πως η Κριμαία αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά της Ουκρανίας.
Η απάντηση της Μόσχας ήταν ξεκάθαρη: «Για εμάς η Κριμαία είναι ό,τι και η Μόσχα. Αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.» Αποτέλεσμα του διπλωματικού αυτού επεισοδίου ήταν η Μικτή Διυπουργική να μείνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας να ψυχρανθούν ακόμα περισσότερο.
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Είναι προφανές, ότι η ρωσική πλευρά σκοπίμως προκάλεσε το επεισόδιο,καθώς κατανοούσε απόλυτα ποια θα ήταν υποχρεωτικά η αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Ακριβώς αυτή η σκοπιμότητα είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να εισπράξει η ελληνική πλευρά.
Εάν βέβαια οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες θα κυλήσουν έτσι από εδώ και πέρα, με τη Μόσχα επίτηδες να παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται όσα συνεπάγεται η ιδιότητα της Ελλάδας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λες και θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από τους δυο οργανισμούς για να κάνει το χατίρι στους Ρώσους και να συμπεριφέρεται με τον διπλωματικό τρόπο που θα άρεσε στο Κρεμλίνο.
Η ρωσική ενέργεια είναι εντελώς απαράδεκτη και προσβλητική, σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία η στάση της απέναντι στην Τουρκία είναι προκλητική. Οι ομοιότητες των δυο καθεστώτων θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι σκανδαλιστική. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να υπάρξει μια ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, κι αν θέλουν να κατανοήσουν ότι εάν η Ελλάδα τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της προσπάθειας να διχάσουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ,θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.
Πρόκειται για μια προσβλητική συμπεριφορά, διότι η Μόσχα όφειλε να εκτιμήσει το ότι παρά το κόστος που καταβάλει η Αθήνα για να διατηρεί το καλύτερο δυνατό επίπεδο σχέσεων με τη Μόσχα και την ειλικρινά φιλική διάθεση απέναντι στο ρωσικό λαό, η συμπεριφορά που εισπράττει είναι τέτοια που επιδιώκει προδήλως να προκαλέσει προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...