Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Αιθίοπες γιόρτασα την Meskel(Εύρεση του Τιμίου Σταυρού)

Ethiopians celebrate Meskel festival commemorating discovery of Christ's cross

africanews

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Αιθιοπίας γιόρτασαν την Τετάρτη τη γιορτή του Meskel για να τιμήσουν την ανακάλυψη του Αληθινού Σταυρού στον οποίο ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε  από τη Ρωμαία Αυτοκράτειρα Αγία Ελένη (Βασίλισσα Ελένη) τον τέταρτο αιώνα .

Το φεστιβάλ, που επίσης γιορτάζεται από τις ορθόδοξες εκκλησίες της Ερυθραίας, χαρακτηρίζεται από την καύση μιας μεγάλης φωτιάς και μιας πομπής (Demera), στην οποία βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί και τουρίστες στην πλατεία Meskel την Τρίτη στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.
Η φωτιά και η πομπή εκφράζουν την πίστη ότι η Βασίλισσα Ελένη - όπως την αποκαλούν οι ορθόδοξες εκκλησίες - οδηγήθηκε στον αληθινό σταυρό από ένα όνειρο στο οποίο της είπαν να ανάψει μια φωτιά και να ακολουθήσει τον καπνό στο σημείο όπου θάφτηκε ο σταυρός.

Το φεστιβάλ πέφτει στις 27 Σεπτεμβρίου ή 28 Σεπτεμβρίου σε δίσεκτο έτος . Η πομπή γίνεται είτε το βράδυ πριν από τη  γιορτή είτε την ίδια την ημέρα.
Η Αιθιοπία πραγματοποίησε την πομπή την Τρίτη με συμμετέχοντες τους ιερείς και φοιτητές ντυμένους με μακριές λευκές τελετουργικές ρόμπες και καλύμματα κεφαλής οι οποίοι , τραγουδούσαν πνευματικά τραγούδια και έκαναν κύκλο γύρω από την πυρκαγιά που τροφοδοτείται από καυσόξυλα διακοσμημένα με μαργαρίτες πριν από τον εορτασμό.
Μικρές πομπές πραγματοποιούνται επίσης σε σπίτια και η βροχή αναμένεται στο τέλος της εκδήλωσης να σβήσει τη φωτιά. Εάν πέσει η βροχή, το έτος αναμένεται να είναι παραγωγικό.
Οι στάχτες από τα αποκαΐδια της φωτιάς συλλέγονται την επόμενη μέρα και χρησιμοποιούνται για να σημαδευτούν τα μέτωπα των πιστών με το σημάδι του σταυρού.
Ακολουθεί γιορτή.
Επίσης η γιορτή  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα και σε άλλα μέρη της χώρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...