Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Ορκίστηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Σιγκαπούρη

Αποτέλεσμα εικόνας για halimah yacob
Στη Σιγκαπούρη ορκίστηκε  την Πέμπτη η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, εν μέσω κριτικών πως ανέλαβε τα καθήκοντά της χωρίς ψήφο.
Η Halimah Yacob, πρώην εκπρόσωπος του κοινοβουλίου από τη μουσουλμανική μειονότητα Malay, κέρδισε την προεδρία με άνεση αφού οι αρχές αποφάσισαν ότι οι αντίπαλοί της δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια εκλογιμότητας.
Ενώ ο ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός, ο πρόεδρος έχει δικαίωμα βέτο σε βασικούς διορισμούς της κυβέρνησης και διασφαλίζει τα σημαντικά οικονομικά αποθεματικά της χώρας.
Στην πρώτη ομιλία της ως πρόεδρος, η Halimah, 63 ετών, ασχολήθηκε με τις φυλετικές εντάσεις που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας και δεσμεύθηκε να γίνει πρόεδρος όλων των Σιγκαπούριων "ανεξαρτήτως φυλής, γλώσσας ή θρησκείας".
"Ανυπομονώ για την ημέρα που δεν θα χρειαστεί πλέον να ... έχουμε κλειστές εκλογές και οι Σιγκαπούριοι φυσικά και τακτικά θα εκλέγουν πολίτες όλων των φυλών ως προέδρους", πρόσθεσε.

Η πρόεδρος δεσμεύθηκε επίσης να είναι ανεξάρτητος κατά την άσκηση των εποπτικών εξουσιών  επί των αποθεμάτων, τα οποία σπάνια αξιοποιούνται από την κυβέρνηση.
Η Halimah ήταν μέλος του κοινοβουλίου με το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Δράσης για σχεδόν δύο δεκαετίες πριν παραιτηθεί για να διεκδικήσει την προεδρία.

Η Halimah Yacob έκανε την πρώτη της επιθεώρηση της Φρουράς της Τιμής, με τον πρωθυπουργό Lee Hsien Loong να περπατάει αμέσως πίσω της. 

Οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν μόνο σε υποψήφιους από την κοινότητα των Malay να προάγουν την αρμονία στην αυτόνομη πόλη των 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που κυριαρχείται από εθνοτικούς Κινέζους και να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στις μειονότητες.
Η Halimah είναι η πρώτη πρόεδρος της Σιγκαπούρης από τους  Malay  για σχεδόν πέντε δεκαετίες. Ο τελευταίος ήταν ο Yusof Ishak, πρόεδρος από το 1965 έως το 1970, τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της αυτόνομης πόλης.
Όμως, η απουσία των εκλογών εξόργισε τους Σιγκαπούριους, με πολλούς να εξαπολύουν την οργή τους στα κοινωνικά μέσα.
Ο κοινωνικός ακτιβιστής Gilbert Goh διοργάνωσε διαμαρτυρία το Σάββατο στην καθορισμένη γωνιά ελευθερίας έκφρασης της αυτόνομης πόλης.
"Ο πρώτη γυναίκα  μουσουλμάνα πρόεδρος μας Halimah θα ορκιστεί  σήμερα και εν μέσω μιας πομπώδους γιορτής, οι Σιγκαπούριοι αισθάνονται μια αίσθηση προδοσίας αφού έχασαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό κράτους", δήλωσε  πριν από την τελετή ορκωμοσία που θα μεταδοθεί ζωντανά.
Η κριτική για την εκλογική διαδικασία εξακολούθησε να διαχέεται στα κοινωνικά μέσα.
"RIP! Δημοκρατία", έγραψε ο Mohamed Raizulee στο Facebook.
(Πηγή: AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...