Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν είναι τρομοκράτες οι αυτονομιστές της Μπιάφρα λένε οι ΗΠΑ

Pro-Biafra group not a 'terrorist' organization, but U.S. backs united Nigeria
africanews

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) λένε ότι δεν θεωρούν την ομάδα υπέρ της Biafra της Νιγηρίας ως τρομοκρατική οργάνωση παρόλο που οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες σε μια ενωμένη Νιγηρία.

Η θέση τους για τον ιθαγενή λαό της Biafra ( IPOB ) επαναλήφθηκε το Σαββατοκύριακο από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Abuja, Russell Brooks.

"Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεσμεύεται έντονα για την ενότητα της Νιγηρίας. Σημαντικά πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν τον λαό της Νιγηρίας, όπως η κατανομή των πόρων, αποτελούν αξιόλογα θέματα για ένα διάλογο με  σεβασμό στη δημοκρατία».



Ο Brooks απάντησε σε μια ερώτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τοπική εφημερίδα The Punch. Ένα ανώτατο δικαστήριο της Abuja την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την απαγόρευση και εξέδωσε αποφάσεις ότι η ομάδα των αυτονομιστών που εδρεύει στα νοτιοανατολικά ήταν τρομοκρατική οργάνωση.

"Στο πλαίσιο της ενότητας, ενθαρρύνουμε όλους τους Νιγηριανούς να υποστηρίξουν την αποδυνάμωση των εντάσεων και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ο ιθαγενής λαός της Biafra δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο ", πρόσθεσε ο Brooks.

Οι δικηγόροι για τον ηγέτη του IPOB , Nnamdi Kanu, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αμφισβήτησαν τη δικαστική απόφαση που τους χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση. Ο δικηγόρος ανέφερε ότι η IPOB ήταν μη βίαιη ομάδα και δεν μπορούσε να θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ο δικηγόρος του Kanu, Ifeanyi Ejiofor, υποστήριξε ότι η δικαστική απόφαση εκδικάστηκε ερήμην- χωρίς ειδοποίηση προς το άλλο ενδιαφερόμενο μέρος. Μια κίνηση που χαρακτήρισε ως επιζήμια για τον πελάτη του και ως εκ τούτου παράνομη.

Πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ο στρατός την προηγούμενη εβδομάδα, έββαλε την ταμπέλα της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ομάδα, αλλά ο Αρχηγός του Στρατού είπε ότι ήταν περισσότερο μια δήλωση παρά μια διακήρυξη. Την αναδίπλωση προκάλεσε η κριτική ότι δεν ήταν αρμοδιότητα του στρατού να ονομάζει τη μια ομάδα ή την άλλη σαν τρομοκράτες.

Ο Kanu κρατήθηκε για περισσότερο από ενάμιση χρόνο  υπό την κατηγορία της προδοσίας και απελευθερώθηκε μόνο υπό αυστηρές συνθήκες εγγύησης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Χάθηκε πρόσφατα αφού ο στρατός συγκρούστηκε με τα μέλη της IPOB στο σπίτι του στην Umuahia στο κράτος Abia της Νιγηρίας.

Ο 50χρονος που έχει νιγηριανή και  βρετανική ιθαγένεια πιέζει για μια ξεχωριστή δημοκρατία της Biafra σχεδόν 50 χρόνια αφού μια προηγούμενη δήλωση ανεξαρτησίας πυροδότησε έναν εμφύλιο πόλεμο που άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς.

Τα μέλη της ομάδας συγκρούστηκαν περιστασιακά με μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της Νιγηρίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών. Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι η υπερβολική βία του στρατού έχει οδηγήσει σε θάνατο πολλά μέλη της IPOB .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...