Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Duterte:Θα φάω ζωντανούς ισλαμιστές

dailystar

Μανίλα: Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte απείλησε πως θα φάει ζωντανούς τους  ισλαμιστές που βρίσκονται πίσω από την απαγωγή και τους αποκεφαλισμούς των δύο Βιετναμέζων  ναυτικών, σε μια οργισμένη αντίδραση στις δολοφονίες.

Τα πτώματα  των δύο ομήρων, που είχαν απαχθεί μαζί με άλλα τέσσερα μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου του Βιετνάμ, το Νοέμβριο του περασμένου έτους, ανακτήθηκαν στην νότια περιοχή Μιντανάο των Φιλιππίνων από τα στρατεύματα την Τετάρτη.

Ο στρατός κατηγόρησε για τις δολοφονίες την διαβόητη ομάδα που διαπράττει  απαγωγές για λύτρα ,Αμπού Σαγιάφ που έχει  προπύργιο στην περιοχή, και η οποία είναι γνωστή πως  αποκεφαλίζει τους ομήρους , εκτός εάν πληρωθούν τα λύτρα.

«Θα φάω το συκώτι σας, αν έτσι θέλετε. Δώσε μου αλάτι και ξύδι και θα το φάω μπροστά σας», είπε ο Duterte σε ομιλία του στους  τοπικούς αξιωματούχους αργά την Τετάρτη.

«Τρώω τα πάντα. Δεν είμαι επιλεκτικός. Τρώω ακόμα και ό, τι δεν μπορεί να φαγωθεί.»

Κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο με μια φωτογραφία των σκοτωμένων Βιετναμέζων ναυτών ,ο Duterte καταράστηκε οργισμένος τους μαχητές.

«Θα επιτρέψουμε  να υποδουλωθούμε από αυτούς τους ανθρώπους; Γιος μιας πόρνης(Όχι γαμώτο,σε ελεύθερη μετάφραση).»

Ο Duterte, 72 ετών, διέταξε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Αμπού Σαγιάφ και άλλων μαχητών στις νότιες Φιλιππίνες πέρυσι.

Η Αμπού Σαγιάφ, αρχικά ένα χαλαρό δίκτυο μαχητών που σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1990 με χρήματα από το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα , είναι θρυμματισμένη σε φατρίες, με μερικές να  συνεχίζουν να συμμετέχουν σε ληστείες και απαγωγές.



Μια παράταξη έχει υποσχεθεί υποταγή στο Daesh (ISIS), και ενώθηκε με μαχητές που μάχονται τις δυνάμεις ασφαλείας από τα τέλη Μαΐου στην Marawi, την πιο σημαντική ισλαμική πόλη της  σε πλειοψηφία Καθολικής χώρας.

Οι μαχητές συνεχίζουν να κατέχουν τμήματα της νότιας πόλης, παρά την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική επίθεση εκεί που έχει στοιχίσει πάνω από 460 ζωές και εκτόπισε περίπου 400.000 ανθρώπους.

Ο Duterte χρησιμοποιεί συχνά ακραία γλώσσα, ιδιαίτερα όταν μιλάει για ισλαμιστές μαχητές.

Πέρυσι, ο ηγέτης είπε ότι θα φάει ζωντανούς μαχητές της  Αμπού Σαγιάφ δίνοντας αιμοδιψή όρκο εκδίκησης μετά από βομβιστική επίθεση στο Νταβάο,τη νότια πατρίδα του που στοίχισε 15 ζωές.

Ο Duterte είπε ότι το  Βιετνάμ είχε εκφράσει την ανησυχία του για μια σειρά από  απαγωγές σε διεθνή ύδατα για τις οποίες έχει κατηγορηθεί η Αμπού Σαγιάφ, όταν επισκέφθηκε το Ανόι πέρυσι.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ καταδίκασε τη δολοφονία των δύο ναυτικών, ζητώντας  βαριά τιμωρία.

Ένα από τα έξι μέλη του πληρώματος διασώθηκε τον περασμένο μήνα και τρεις παραμένουν σε αιχμαλωσία σύμφωνα με τον στρατό των  Φιλιππίνων.

Λέγεται ότι η Αμπού Σαγιάφ κρατά συνολικά 22 ομήρους, μεταξύ των οποίων οκτώ ακόμα Βιετναμέζοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...