Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Μακκαβαίοι-Αγία Ελέσα

 

Την Αγία Ελέσα και τους Επτά Μακαβαίους παίδες και την μητέρα τους Σολομονή και τον δάσκαλό τους Ελεαζάρο.Η Αγία Ελέσα είναι γνωστή σε όλους μας.Τοπική μάρτυρας που την σκότωσε ο ίδιος ο πατέρας της επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί τον ειδωλολάτρη άντρα που της είχε διαλέξει.Οι Επτά Μακαβαίοι μαζί με τη μητέρα και το δάσκαλό τους μαρτύρησαν όταν αρνήθηκαν την προτροπή του βασιλιά Αντίοχου να φάνε από τα απαγορευμένα για τους Εβραίους τρόφιμα.

Και στις δυο περιπτώσεις οι άγιοι προτίμησαν τον μαρτυρικό θάνατο από μια πλούσια ζωή ανέσεων που τους υπόσχονταν σε περίπτωση που αρνιόνταν την πίστη τους.Κανείς από τους αγίους που γιορτάζουμε σήμερα δεν ήταν ιδιαίτερα σκληραγωγημένος ή γενναίος ή μαχητικός.Ήταν απλοί άνθρωποι,που ζούσαν καλή και σχετικά άνετη ζωή.Λίγη διαφορά είχαν από εμάς ή από τους γείτονες ,τους συγχωριανούς ,τους συμπατριώτες μας.Μια διαφορά.Είχαν πραγματική πίστη.Είχαν αφοσίωση.Και γι'αυτό,αυτοί οι απλοί καθημερινοί  άνθρωποι σε μια τόσο ακραία απειλή που αντιμετώπισαν πήραν τη δύσκολη απόφαση με ηρεμία και φυσικότητα.



Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που απορρέει από την πίστη στο Θεό.Ο Χριστός καλεί τους ανθρώπους να έρθουν ελεύθερα κοντά Του.Και να παραμείνουν ελεύθεροι.Γι' αυτή την ελευθερία μαρτύρησαν οι άγιοι σήμερα.Για την ελευθερία να πιστεύουν και να ασκούν την πίστη τους.Για την ελευθερία να εκφράζουν την άποψή τους.Για την ελευθερία να επιλέξουν τον τρόπο ζωής τους.
Πόσο φρικτή είναι μια ζωή χωρίς όλα αυτά.Τι κόλαση είναι μια κοινωνία στην οποία να μην μπορεί κάποιος να πει αυτά που σκέφτεται,να φοβάται να εκφράσει τη γνώμη του υπό τον φόβο της αντίδρασης ή των σχολίων των άλλων.

Από μια τέτοια κόλαση μας ελευθερώνει ο Χριστός.Σε μια τέτοια κόλαση αντιτάχθηκαν οι μάρτυρες ανά τους αιώνες.Τέτοια απόλυτη ελευθερία μας δωρίζει η πίστη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...