Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ο "Ντελή-παπάς"


Αποτέλεσμα εικόνας για κληρος 1821
Αφορμή για το παρακάτω ήταν μια κουβέντα με ένα φίλο αλβανικής καταγωγής ο οποίος,αφού ακούσαμε κλαρίνα ηπειρώτικα και αλβανικά στη μέση του δρόμου από υπολογιστή,είχε απορία για ποιο πράγμα μιλάει το τραγούδι

radioaetos
Ένας περίφημος κλεφταρματωλός ήταν ο Παπά-Γιώργης «Ντελή-παπάς» .
(σε άλλες παραλλαγές κάποιος παπα- Θύμιος ή παπα- Γιωργάκης ή γιος του παπα-Γιώργη κ.ο.κ). Η σύγχυση, βέβαια, με τον παπα-Θύμιο έγινε, επειδή ο διάσημος ιερέας και αρματολός Θύμιος Βλαχάβας ήταν σύγχρονος του παπά-Γιώργη, ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό και το όνομά του έγινε θρύλος μετά την εκτέλεση του από τον Αλή- Πασά (1808)
Γεννήθηκε στο χωριό Μαυραναίοι Γρεβενών και ήταν συγγενής των Ζιακαίων, έδρασε γύρω στα 1834 – 1854.

Ξεχώρισε για τις διοικητικές, του ικανότητες, την πολεμική τον πονηριά, το παράτολμο θάρρος τον, αλλά και τη σωματική τον ρώμη.



Τακτικές μάχες με τον Τουρκικό στρατό έδωσε στο Μέτσοβο και το Κουτσελιό. ‘Ήταν άριστος γνώστης όλων των περασμάτων τον Σμόλικα, και διακρίθηκε για την εξυπνάδα που διέθετε, ώστε να κρατά υπό έλεγχο όλες αυτές τις διαβάσεις της Βόρειας Πίνδου, οπότε αποτελούσε το συνεχές εμπόδιο σ’ όλα τα περάσματα των Τουρκαλβανών.

Γι’ αυτές ακριβώς τις ιδιότητες οι Τούρκοι τον ονόμασαν Ντελή-Παπά (τρελλοπαπά). Το 1854 με τους δικούς του άνδρες, ενώθηκε με τις δυνάμεις του Θ. ΖΙΑΚΑ που μπήκαν στη Δυτ. Μακεδονία και πήρε μέρος στην μάχη τον Μέγα Σπήλιου Γρεβενών.

Οι δραστηριότητες του ήταν και η αίτια που η «λαϊκή μούσα» τον έκανε τραγούδι, το οποίο ακούγεται και στις μέρες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...