Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Συνταγή του Ιπποκράτη βρέθηκε στην Αγ. Αικατερίνη του Σινά

Ιστορική ανακάλυψη: Ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη βρέθηκε στο αρχαιότερο μοναστήρι του κόσμου

protothema

Μια σημαντική ανακάλυψη πιστεύουν ότι έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι ερευνητές της Αιγύπτου καθώς εκτιμούν πως βρήκαν άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στην θεωρούμενη ως αρχαιότερη χριστιανική μονή του κόσμου.   

Κατά τη διεξαγωγή έργων αποκατάστασης στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά, οι μοναχοί και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν χειρόγραφο του 6ου αιώνα που περιέχει ιατρική συνταγή που αποδίδεται στον «Πατέρα της Ιατρικής».   

Το χειρόγραφό φέρεται πως περιλαμβάνει τρεις ακόμη συνταγές με εικόνες βοτάνων που γράφτηκαν από έναν ανώνυμο συγγραφέα, όπως μετέδωσε το National Geographic. 

Πρόκειται για ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε τεντωμένο δέρμα, μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη. Ως αποτέλεσμα, το αρχικό περιεχόμενο πολλών κειμένων διαγράφηκε ή γράφτηκε ξανά από πάνω για να επιτρέψει τη σύνταξη ενός νέου χειρόγραφου.   



Η πρακτική της διαγραφής και στη συνέχεια της επαναχρησιμοποίησης των σελίδων ενός χειρόγραφου ήταν κοινή στον Μεσαίωνα λόγω του υψηλού κόστους της περγαμηνής, η οποία παρασκευαζόταν από δέρματα προβάτων ή μόσχων. Πολλές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο κατέχουν παλίμψηστα χειρόγραφα. Λόγω της αρχαιότητας της βιβλιοθήκης της, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης κατέχει πολλά παλίμψηστα χειρόγραφα   

Στην περίπτωση της ιατρικής συνταγής του Ιπποκράτη, πάνω στο αρχικό αντίγραφο γράφτηκε ένα δεύτερο στρώμα κειμένου της Βίβλου που είναι γνωστό ως το Σιναϊτικό χειρόγραφο (Σιναϊτικός Κώδικας).   

Το κείμενο εξετάστηκε από τους ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL), η οποία έχει συνεχή συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η EMEL χρησιμοποιεί φασματική απεικόνιση για να διαβάσει τέτοια χειρόγραφα καθώς η τεχνική είναι σε θέση να αποκαλύψει το κείμενο που κρύβεται κάτω από το δεύτερο στρώμα του κειμένου αποκαλύπτοντας έτσι αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.   

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, ο Michael Phelps, ερευνητής στην EMEL, δήλωσε: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο».   

Περίπου 130 παλίμψηστα χειρόγραφα βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το περιεχόμενο της διαγραμμένης γραφής τους η οποία βρίσκεται κάτω από το ορατό κείμενο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Η ίδια η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου 3.300 χειρόγραφα τα οποία είναι γραμμένα κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, έχουν ανακτηθεί και κείμενα γραμμένα σε αραμαϊκά, συριακά, γεωργιανά, αραβικά και λατινικά. 

10 σχόλια:

  1. Να ναι καλα ο μοναχισμος που συντηρεί όλα αυτά τα κειμηλια, και οι μοναχοί που τα διατηρούν ανα τους αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους κατηγορούν αυτοι που γεννήθηκαν χθές.Οι οποιοι θεωρουν ευλογία για την κοινωνία οτι ζουν ανάμεσα τους και οι οποίοι το μόνο που έχουν να διαφυλάξουν είναι η ανύπαρκτη αξιοπρέπειά τους και αυτό για όσα χρονια ζήσουν την μίζερη ζωή τους. Αντε σύγκρινέ τους με αυτος που ζούν εκεί στην ερημιά και τα εχουν παρατήσει όλα.Οι μεν προάγουν έργο και πολιτισμό οι δε φραπέ,μπλα μπλα και ισοπεδισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που λες αναμασούν αυτά που τους λένε άλλοι,υποτίθεται ψαγμένοι και μορφωμένοι.

      Διαγραφή
  3. Ναι, αλλά δεν το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει αυτό;Πάντα πέφτω σε κουβέντες η σχόλια που ξεκινούν:"ο Τάδε επιστήμονας,συγγραφέας,διανοούμενος,μουσικός είπε αυτό" και συνεχίζει συμφωνώντας με αυτό που είπε ο Τάδε.
      Μπορεί όμως να είναι οι λιγότεροι αυτοί.

      Διαγραφή
  4. ρε παιδια συγνωμη αλλα σβηνανε το πρωτοτυπο και γραφανε απο πανω,αυτο δεν ειναι καταστροφη;δεν κατηγορω κανεναν,δεν ηξεραν την αξια τους αλλα καταστροφες εγιναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι.Ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική δια μέσου των αιώνων.Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε αρχαιολογία σαν επιστήμη τότε.
      Όταν λέμε καταστροφή,εννοούμε ηθελημένη καταστροφή εγγράφου για να μη διαβαστεί.
      Τώρα αυτό,ήταν μια σχετικά γνωστή φαντάζομαι,ιατρική συνταγή.Την ήξεραν οπότε δε χρειάστηκε να την κρατήσουν.Αν είναι πράγματι του Ιπποκράτη θα το δούμε.

      Διαγραφή
  5. οκ αλλα γινανε και ηθελημενες καταστροφες οπως π.χ αρχαιων ναων και παλι δεν το κατηγορω,σιγουρα πρεπει να δουμε το ιστορικο και κοινωνικο πλαοσιο μεσα στο οποιο εγιναν.Ο χριστιανισμος δεν εχει σχεση με αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταστροφές ναών έγιναν από διάφορες αιρέσεις της εποχής κυρίως αλλά και από χριστιανούς.Η Εκκλησία αν και δεν τα ενέκρινε παρέμεινε σιωπηλή είναι γεγονός.Πολλές από τις καταστροφές που παρουσιάζουν όμως είναι ναοί που είχαν πέσει σε αχρηστία και τους αναδόμησαν σαν χριστιανικούς.

      Διαγραφή

Λόγοι...

  Αυτή η ημέρα θα αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες από την μεταπολίτευση και μετά. Τη μέρα αυτή ο λαός έδειξε να έχει παλμό. Να έχει δι...