Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Πέντε καρβέλια και δυο ψάρια

Σχετική εικόνα

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων μας διηγείται η σημερινή ευαγγελική περικοπή.Με αυτά τα λίγα χόρτασαν πάνω από πέντε χιλιάδες άνθρωποι(τόσοι ήταν μόνο οι άνδρες).
Ο Χριστός μας δίνει ένα σημαντικό μάθημα σήμερα.Το μάθημα της μοιρασιάς.Τα πέντε καρβέλια και τα δύο ψάρια ήταν αρκετά για τους δώδεκα μαθητές.Οι υπόλοιποι έπρεπε να πάνε στο κοντινό χωριό για να βρουν φαγητό.Όμως ο Χριστός δεν τους άφησε να φύγουν.Αλλά κάλεσε τους μαθητές Του να μοιραστούν αυτά που είχαν. Και όχι μόνο όλοι έφαγαν αλλά υπήρξαν και πολλά περισσεύματα.Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη φτώχεια του συνανθρώπου του.Μόλις οι μαθητές μοιράστηκαν τα λιγοστά τους τρόφιμα αυτά όχι μόνο δεν τέλειωσαν αλλά περίσσεψαν.


Πέντε ψωμιά και δυο ψάρια χόρτασαν τόσο κόσμο.Αν αρκούμαστε στα απολύτως απαραίτητα που μας προσφέρει η γη αυτά ποτέ δεν τελειώνουν.Και συνεχίζουν να μας χορταίνουν.Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων,ρεύματος ,πετρελαίου κλπ και ασθένειες προκαλούν και έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
Και κάτι τελευταίο.Ο Χριστός πριν κάνει τη μοιρασιά,ευλόγησε τους άρτους και τους ιχθύες.Όλα γίνονται προς δόξα Θεού,όχι για τη δική μας ματαιοδοξία.
Την απλότητα της ζωής μας διδάσκει η σημερινή περικοπή.Προσευχή,αγάπη,ολιγάρκεια.Έτσι φέρνουμε τη βασιλεία των Θεού στη γη και κάνουμε τον κάθε τόπο Παράδεισο.Εμείς όμως επιμένουμε να μην κοιτάμε πέρα από τον στενό κύκλο μας και να ζούμε σε μια κόλαση που οι ίδιοι δημιουργήσαμε.Ο Χριστός μας καλεί να απελευθερωθούμε.Ας Τον ακολουθήσουμε.

10 σχόλια:

  1. Απλά Ελληνικά, λίγα και ουσιαστικά. Μπράβο παπα κώστα τυχεροί αυτοί που σ΄έχουν παπά. Κήρυγμα εναντίον της λογοδιάρροιας. Επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να ρωτήσω; αν Τον ακολουθούν; Αυτό είναι του καθενός πρόβλημα δηλ. το τι ακούει, και το τί κάνει ότι δεν ακούει. Πάντως, το ακούει. Πολύ καλές οι σκέψεις σου αντικειμενικά κρινόμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι,αυτό.Πόσο τυχεροί αισθάνονται εννοούσα.

      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

      Διαγραφή
    2. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Πιστευω οτι το θαυμα αυτο που εκανε ο Χριστος εχει και μια σπουδαια διδακτικη σημασια! ο Χριστος εχει τη δυναμη να δημιουργησει εκ του μη οντος οποιαδηποτε τροφη. Ζητησε απο τους μαθητες του να προσφερουν οτι εχουν βρωσιμο για να διδαξει στον ανθρωπο οτι πρεπει να μοιραζεται τα υλικα αγαθα του και τις τροφες με τους αλλους ανθρωπους. Εμεις οι ανθρωποι πρεπει να κανουμε το πρωτο βημα που ειναι η ελεημοσυνη. Μετα ο Θεος φροντιζει ωστε η τροφη και το καθε αγαθο να ειναι επαρκες αναλογα με τις αναγκες του καθε ανθρωπου.

      Διαγραφή
    3. Όμορφη τοποθέτηση!Συμφωνώ φυσικά.

      Διαγραφή
    4. εξαλλου το καθε θαυμα που κανει ο Χριστος εχει διδακτικη σημασια! Και στη περιπτωση της αναστασης του Λαζαρου μπορουσε μοναχος με ενα λογο να μετακινησει τη πετρα αλλα εβαλε τους ανθρωπους να κανουν εκεινα που ειναι στα πλαισια των δικων τους δυναμεων. Τα θαυματα του Χριστου δεν ειναι ανερεση των φυσικων νομων αλλα μεταμορφωση της φυσης και μετακινιση της προς τον Θεο. ο Χριστος οταν ηταν στην ερημο και νηστευε δε μεταμορφωσε τις πετρες σε ψωμια γιατι δεν ηθελε να ανερεσει τη φυση των πραγματων αλλα να την αγιασει. ο διαβολος αντιθετα ζηταει διαρκως να ανερεσει τους νομους της φυσης δια μεσου της μαγειας και να κανει επιδειξη. ο Χριστος μονο μεταμορφωνει αληθινα.

      Διαγραφή
    5. Προσυπογράφω και με τα δύο χέρια!

      Διαγραφή
    6. Παπα μου εχω μονο μια απορια! Με το θεμα των κακων λογισμων ο Χριστος μας ζηταει στην αρχη να παλεψουμε μονοι μας με το να τους περιφρονησουμε? Αν οι λογισμοι οι κακοι ειναι επιμονοι δε πρεπει να ζηταμε απο το Χριστο να μας τους παρει?

      Διαγραφή
    7. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια του Χριστού.Από την άλλη και ο Χριστός δεν παρεμβαίνει αν εμείς δεν θέλουμε και δεν προσπαθούμε.

      Διαγραφή

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...