Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η Κίνα σκληραίνει τη στάση της στις συνοριακές διαφορές με την Ινδία

Indian Prime Minister Narendra Modi, left, and China's President Xi Jinping meet in Tashkent last year. Photo: AFP / Michael Klimentyev / Sputnik
atimes

Πολλοί πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τα σύνορα στο Σικίμ θα μπορούσε να λυθεί αν ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping συμφωνούσαν σε μια  συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Αμβούργο, στη Γερμανία.

Ωστόσο, η Κίνα έχει αποκλείσει τέτοιες ελπίδες  λέγοντας ότι η ατμόσφαιρα δεν είναι ευνοϊκή για μια τέτοια συνάντηση.Η Ινδία επιβεβαίωσε ότι δεν έχει επιδιώξει διμερή συνάντηση.


Η ap;otomh προσέγγιση των χωρών αντανακλά την τρέχουσα διάθεση στο Πεκίνο και το Νέο Δελχί.


Οι συνοριακές διαφορές μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας έχουν επιλυθεί φιλικά στο παρελθόν μέσω της διπλωματίας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που η Ινδία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή αυτή τη φορά μπροστά σε έναν καταιγισμό  κατηγοριών από την Κίνα και τα μέσα της.

Η Κίνα έχει αμφισβητήσει την άποψη της Ινδίας για την ακριβή θέση του τριπλού κόμβου  Ινδίας-Κίνας-Μπουτάν. Η Ινδία λέει ο τριπλός κόμβος είναι κοντά στο Batang La, αλλά η αγγλο-κινεζική σύμβαση του 1890, η οποία καθορίζει σύνορα Ιμαλαϊων με το Θιβέτ , δείχνει το Όρος Gipmochi ως τον τριπλό κόμβο.



Όπως περιγράφεται στη Συνθήκη, τα σύνορα εκτείνονται από το Gipmochi στο Gyemochen και βορειότερα στο Batang La.Η  Doka La (Donglang στα κινέζικα) βρίσκεται μεταξύ Batang La και Gyemochen. Ως εκ τούτου, η Κίνα έχει το δικαίωμα να λέει πως ινδικά στρατεύματα διέσχισαν τα σύνορα, όταν παρενέβησαν στις κινεζικές προσπάθειες να επεκτείνουν το συνοριακό δρόμο στη Doka La στις αρχές Ιουνίου.

Το Μπουτάν, όμως, δεν δεσμεύεται από τη Συνθήκη του 1890. Παρά τους αρκετούς γύρους συνομιλιών, οι διαφορές πάνω από τμήματα του δυτικού Μπουτάν, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που υπόκειται στις τρέχουσες αντιπαραθέσεις Ινδίας-Κίνας παραμένουν άλυτες.


Σύμφωνα με τις αναφορές των ινδικών μέσων ενημέρωσης, το προσωπικό του Βασιλικού Στρατού του  Μπουτάν αντιμετώπισε τα κινεζικά στρατεύματα στο Doko La καθώς η κινεζική κατασκευή δρόμου πήγαινε  προς το στρατόπεδό τους. Μέχρι να φτάσουν οι Ινδοί στρατιώτες ,τα κινεζικά στρατεύματα είχαν ήδη απωθήσει τους στρατιώτες του  Μπουτάν.
Map-Doka La-Siliguri Corridor

Η Ινδία, η οποία έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Μπουτάν, εκπαιδεύει το στρατό του Μπουτάν και διεξάγει κοινές περιπολίες μαζί του.

Το Πεκίνο μπορεί να δημιουργεί μια σφήνα ανάμεσα στην Ινδία και το Μπουτάν, δίνοντας στο Thimpu ένα μήνυμα πως εφ 'όσον δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και παραμένει φίλος της Ινδίας, η οδοποιία και άλλες δραστηριότητες θα συνεχιστούν.

Η Κίνα θέλει η Ινδία να αποσύρει τις δυνάμεις της αμέσως πριν από οποιεσδήποτε ουσιαστικές συνομιλίες. Αλλά η Ινδία είναι απίθανο να συμμορφωθεί.

Η Ινδία ανησυχεί για την ασφάλειά της  εξαιτίας  ενός κινεζικού δρόμο που κατευθύνεται προς το διάδρομο Siliguri (βλέπε χάρτη). Εκτός αυτού, δεν θα επιτρέψει ένας μικρός γείτονας, όπως το Μπουτάν να «τρομοκρατείται» από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναμοχλεύσει  αντι-ινδικά συναισθήματα. Την Τετάρτη, τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έκαναν  έκκληση για «ανεξαρτησία» του Sikkim και διαχωρισμό από την Ινδία.

H Globbal Times  κάλεσαν τους Κινέζους πολίτες να "πυροδοτήσουν" ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας του  Σικίμ  και να ανατρέψουν τη «βάναυση» προσάρτηση του κράτους από την Ινδίας. Ανέφερε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να συσπειρώσει τον κόσμο ενάντια στο Νέο Δελχί, το οποίο φέρεται να ανάγκασε  το Μπουτάν να υπογράψει άδικες συνθήκες για την κυριαρχία και την άμυνα.

«Με ορισμένες προϋποθέσεις, στο Μπουτάν και το Σικίμ θα δούμε έντονες αντι-ινδικές κινήσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ήδη ταραγμένη περιοχή βορειοανατολικά της Ινδίας και να ξαναγράψουν τη γεωπολιτική  των νότιων Ιμαλαΐων», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Κίνα  απλώς επιδίδεται σε στρατιωτική στάση ή αν το εννοεί. Προς το παρόν το Πεκίνο δεν φαίνεται να βιάζεται  για την επίλυση του αδιεξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λόγοι...

  Αυτή η ημέρα θα αποδειχθεί μια από τις σημαντικότερες από την μεταπολίτευση και μετά. Τη μέρα αυτή ο λαός έδειξε να έχει παλμό. Να έχει δι...