Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Κούρδος καλλιτέχνης ζωγραφίζει τα βάσανα του κουρδικού λαού

Janso Isso painting. Photos: Furnished
rudaw.net

Γεννημένος στην Hasakah, στη Συρία, το 1974,ο Janso Isso ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης από τότε που ήταν μόλις επτά χρονών και είπε στο Rudaw ότι ήταν ένα δώρο από τον Θεό, ότι του επέτρεψε να το πετύχει. Μετακόμισε στο Λίβανο ως αυτοδίδακτος καλλιτέχνης για  να συνεχίσει και να πραγματοποιήσει το όνειρό του στην ηλικία των 24. 
 
Μέσα από την τέχνη του,ο Isso θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο τα δεινά του κουρδικού λαού , πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί  χρόνια διώξεων, διακρίσεων, και έλλειψης κράτους, αλλά έχουν υπομείνει τις δυσκολίες τους με δύναμη και αντοχή. 
 
Ο Isso είπε στο Rudaw ότι το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής του προέρχεται από διάσημους Κούρδους πολιτικούς, ποιητές, καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες. Έχει ζωγραφίσει πολλές από αυτές τις δημοφιλείς κουρδικές προσωπικότητες με την ελπίδα να δείξει τα πρόσωπά τους, τα οποία είναι ζωγραφισμένα με φωτεινά και έντονα χρώματα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να ρωτήσουν ποιοι είναι. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εξηγήσει πώς ο καθένας από αυτούς έχει προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στον κουρδικό λαό. 
 


Μερικοί από τους Κούρδους που έχουν εμπνεύσει τον Isso ήταν ένας καλός φίλος του, ένας ποιητής από το Λίβανο ο οποίος απεβίωσε αφότου ο Isso μετακόμισε στον Καναδά,ο Haseeb Mahla, ένας διάσημος Κούρδος  λαϊκός τραγουδιστής, ο Milhemed Shekho, ο Κούρδος μουσικός Esker Ciziri, ο Shaekh Saeed Piran Κούρδος εθνικιστής ο οποίος ηγήθηκε μιας εξέγερσης ενάντια  στην Τουρκία το 1920 και ο Κούρδος καλλιτέχνης Ομάρ «Malva» Hamdi.


Το σπίτι  του Janso,στη Hasakah στη Συρία

6 Falasten Street, Hasakah στη Συρία

Χαλέπι μετά το συριακό εμφύλιο πόλεμο 

Omar Malva Hamdi, Κούρδος  καλλιτέχνης

Mihemed Shekho, Διάσημος Κούρδος Λαϊκός Τραγουδιστής

Esker Ciziri, Κούρδος  Μουσικός

Sheikh Saeed Prian, Κούρδος εθνικιστής και Ηγέτης της  Εξέγερσης την δεκαετία του 1920 στη Τουρκία

Haseeb Nahla, Λιβανέζος Ποιητής και φίλος του Janso ο οποίος πρόσφατα απεβίωσε

Halifax Waterfront, Nova Scotia στον Καναδά

Γλυπτό του Janso στο Λίβανο

Φίλοι των προσφύγων του Crichton Park στον Καναδά που χρηματοδότησαν τον Janso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...