Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Η επιδημία χολέρας στην Υεμένη η χειρότερη του κόσμου

A Yemeni mother sits near her child, who is suspected of being infected with cholera and is receiving treatment at a hospital in Sana’a, the Yemeni capital, May 25, 2017. (Photo by AFP)
Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam λέει ότι η επιδημία χολέρας στην Υεμένη, η οποία αποτελεί το αντικείμενο ενός Σαουδαραβικού πολέμου και πλήρους εμπάργκο, είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται στη σύγχρονη ιστορία.
Η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση δήλωσε την Παρασκευή ότι πάνω από 360.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας είχαν παρατηρηθεί σε μια περίοδο τριών μηνών, ξεπερνώντας τα 340.000 της Αϊτής μετά από σεισμό το 2011.
"Απολύτως ειλικρινά είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι σε μόλις τρεις μήνες περισσότεροι άνθρωποι στην Υεμένη έχουν προσβληθεί από τη χολέρα από ό, τι έχει υποφέρει οποιαδήποτε χώρα  σε ένα χρόνο από τότε που άρχισαν τα σύγχρονα αρχεία", δήλωσε ο Nigel Timmins, ανθρωπιστικός διευθυντής της Oxfam.


Από το ξέσπασμα  στην Υεμένη τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, 2.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια, σύμφωνα με την Oxfam.
"Πρόκειται για μια τεράστια κρίση που απαιτεί μαζική ανταπόκριση ... Μέχρι στιγμής, η χρηματοδότηση από κυβερνητικούς χορηγούς για να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια βοήθειας ήταν χαλαρή στην καλύτερη περίπτωση, λιγότερο από το μισό από αυτό που χρειάζεται", πρόσθεσε.
Ένα κορίτσι στην  Υεμένη που είναι ύποπτο για μόλυνση από χολέρα, κάθεται έξω από ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο στη Σαναά, 5 Ιουνίου 2017. (Φωτογραφία από την AFP)
Η Σαουδική Αραβία, η οποία διεξάγει έναν θανατηφόρο πόλεμο στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 και επίσης πολιορκεί την ήδη φτωχή χώρα, έχει κατηγορηθεί σε μεγάλο βαθμό για την επιδημία χολέρας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το "σκάνδαλο χολέρας είναι εξ ολοκλήρου τεχνητό".
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε την εισβολή στην Υεμένη σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει έναν πρώην πρόεδρο φίλα προσκείμενο στη Σαουδική Αραβία που είχε παραιτηθεί. Το Ριάντ είχε επίσης ως στόχο την εξάλειψη μιας δημοφιλούς ομάδας της Υεμένης που είναι γνωστή ως Houthis.
Ωστόσο, το καθεστώς του Ριάντ δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους και εξακολουθεί να συμμετέχει σε μια στρατιωτική εκστρατεία που σκότωσε τουλάχιστον 12.000 πολίτες, κατέστρεψε σοβαρά την υποδομή της χώρας και οδήγησε στην εκδήλωση της χολέρας.
Ο Σαουδαραβικός πόλεμος έχει αφήσει επίσης στη χώρα περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να μπορούν να βρουν τρόφιμα, με περίπου 6,8 εκατομμύρια από αυτούς να χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...