Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ελευθερία και επιλογές

                            

Στην αποψινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός μιλά,ανάμεσα σε άλλα,για την τελική κρίση.Πολλοί από εμάς,έχουμε σχηματίσει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα του Θεού.Φανταζόμαστε ένα Θεό σκληρό,τιμωρό,που μας απαγορεύει ένα σωρό πράγματα και που κάθεται σχολαστικά πάνω από τα κεφάλια μας περιμένοντας την πρώτη στραβοτιμονιά μας για να μας ρίξει φωτιά και να μας κάψει.



Ο Ιησούς όμως τα ξεκαθαρίζει αυτά.Εγώ μίλησα,είπε,αλλά αυτούς που με άκουσαν και δεν με πίστεψαν δεν θα τους κρίνω.Γιατί ήρθα να σώσω τον κόσμο και όχι να τον κρίνω.Όλοι θα κριθούν από τα λόγια και από τις πράξεις τους.Αυτοί οι ίδιοι θα είναι οι κριτές των εαυτών τους.Εμείς θα είμαστε κριτές του εαυτού μας.Εμείς είμαστε που αποφασίζουμε αν θα πάμε στον Παράδεισο ή στην Κόλαση.

Ο Θεός δεν σταματά να μας αγαπά όταν αμαρτάνουμε.Δεν παύει να μας αγαπά ακόμα κι αν εμείς τον απορρίπτουμε προτιμώντας την αγάπη του κόσμου τούτου.Και δίνει την αγάπη του σε όλους.Αυτοί,όμως που αρνήθηκαν τον Θεό σε τούτη τη ζωή,δεν θα αντέχουν την αγάπη Του στην άλλη ζωή.Κι ενώ όσοι τήρησαν τις εντολές του Θεού,με όσες πτώσεις μπορεί να είχαν,θα δέχονται αυτή την αγάπη σαν μια γλυκιά θαλπωρή,οι αρνητές Του θα αισθάνονται αυτή την ίδια αγάπη σαν φωτιά που τους καίει.Αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών.

Λίγο πριν ο Χριστός συλληφθεί φανερώνει στους Ιουδαίους ότι αυτά που λέει είναι τα λόγια του Θεού,αποκαλύπτοντάς τους ποιος είναι πραγματικά.Αυτό το λόγο απευθύνει και σε εμάς.Και είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε τη σωστή επιλογή,ευθύνη που απορρέει από την ελευθερία που μας έδωσε ο Θεός.Και δεν έχουμε κανένα να κατηγορήσουμε για τις όποιες επιλογές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...