Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Ο κόσμος γογγύζει για αυτά που συμβαίνουν. Κάποιος Καθηγητής έλεγε στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο, πως οι απλοϊκοί αποδίδουν τις ασθένειες σε εξωτερικά αίτια. Έτσι έλεγε ο Καθηγητής και υπονοούσε ότι οι ασθένειες έχουν εσωτερικά αίτια. Έλεγε κάτι ανάλογο με αυτό που έλεγε ο Πλάτων με τα λόγια, "Οδός άνω, κάτω, μία και αυτή". Ο Καθηγητής φαντάζομαι ότι εννοούσε πώς "Οδός μέσα, έξω απ΄ την ψυχή, μία και αυτή".
Οι ημιμαθείς προχωρούν λίγο περισσότερο απ΄ τους απλοϊκούς και αποδίδουν τις αρρώστιες και την κακία του κόσμου , γενικά, στο Θεό.
Οι άθεοι πάλι, κάνουν τον συλλογισμό, αφού ο Θεός επιτρέπει την κακία στον κόσμο, άρα δεν υπάρχει.
Οι οπαδοί του Επικούρου βρίσκουν μια συμβιβαστική λύση, ανάμεσα στους απλοϊκούς και στους άθεους. Λένε, ό Θεός υπάρχει, αλλά δεν ενδιαφέρεται για μας.
Κάποιος θυμόσοφος περιγράφει τον κόσμο αυτόν με τα λόγια " κρασιά, τσίπουρα και κατάκριση". Απώθηση, προβολή, στη γλώσσα της ψυχολογίας
Ουαί υμείς γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί, ότι καθαρίζετε το έξωθεν του ποτηρίου και της παροψιδος, έσωθεν δε γέμουσιν εξ αρπαγής και αδικίας. Φαρισαίε τυφλέ, καθάρισον πρώτον το εντός του ποτηρίου και της παροψίδος , ίνα γένηται και το εκτός αυτών καθαρόν.", λέει το αψευδές στόμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου