Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η Πράσινη Μονή,ένα κρυμμένο θαύμα της Γεωργίας

Green Monastery A Miracle Hidden Deep in the Woods


Η Πράσινη Μονή, επισήμως γνωστή ως Μονή του Αγίου Γεωργίου Chitakhevi, είναι μια μονή του ΙΧ αιώνα που βρίσκεται στο χωριό με το ίδιο όνομα, στο δήμο Borjomi. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και αρχαιολόγους, χτίστηκε από τον Christopher και  τονTevdore, μαθητές του αγίου Γκριγκόλ Khandtstheli, μιας πολύ σημαντικής μορφής στη γεωργιανή ιστορία. Το μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει μια εκκλησία βασιλικού ρυθμού και ένα καμπαναριό, και χτίστηκε το ΙΧ αιώνα. Είναι χτισμένο από περίπου πελεκητή πέτρα, με λίγη ως καθόλου διακόσμηση. Το καμπαναριό έχει δύο ορόφους, με μια αίθουσα προσευχής στο πρώτο και μια πλούσια διακοσμημένη αίθουσα στο δεύτερο. Ο τόπος πήρε το αξιαγάπητο παρατσούκλι του από τους ντόπιους. "Το 2002, όταν ήρθαμε εδώ, το παρατσούκλι υπήρχε ήδη. Νομίζω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν δέντρα και γρασίδι παντού, και οι τοίχοι της έχουν πρασινωπή απόχρωση », λέει ο ηγούμενος του μοναστηριού, Πατέρας Ioakime. Αυτή τη στιγμή, ο τόπος έχει πέντε κατοίκους - τέσσερις μοναχοί και ένας βοηθός - αν και υπήρχαν περίοδοι όταν μόνο ένα άτομο έμενε  μέσα και διατηρούσε το μοναστήρι. Το 1987-1988, το συγκρότημα επισκευάστηκε, παίρνοντας την εικόνα που έχει σήμερα. Σύμφωνα με τις  φήμες , ο τόπος λεηλατήθηκε και ληστεύθηκε πολλές φορές στο παρελθόν, οστά που βρίσκει κανείς αν σκαλίσει  αρκετά γύρω από το μοναστήρι είναι απόδειξη για αυτό. Όλα τα οστά που βρίσκουν οι μοναχοί τα πηγαίνουν στην εκκλησία,  μπαίνουν σε κασετίνες, γίνεται η εξόδιος ακολουθία και θάβονται. Τον XVI αιώνα, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Σάχη Tahmasp, το μοναστήρι λεηλατήθηκε και οι ακολουθίες , οι οποίες γίνονταν στο πλαίσιο σταμάτησαν. Ανακαινίσθηκε μόνο τέσσερις αιώνες αργότερα, το 2002, όταν ο Πατέρας Ioakime έφτασε να καθαγιάσει και να διατηρήσει το μοναστήρι. Λέγεται ότι οι πολεμιστές του εισβολέα  σάχη βασάνισαν και δολοφόνησαν  τους μοναχούς που ζούσαν εδώ, και αυτός, όπως εξηγεί ο Πατέρας Ioakime, είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πέτρες στο κοντινό ποτάμι έχουν μια κοκκινωπή απόχρωση. 

geotv.ge



Η τοπική ενορία έρχεται συχνά να εξετάσει αυτές τις πέτρες. Μια από αυτές αλιεύθηκε από τον ποταμό και τοποθετήθηκε  μέσα στην εκκλησία σαν έκθεμα. Όταν οι άνθρωποι άκουσαν για πρώτη φορά ότι αυτές οι πέτρες ήταν καλυμμένες με αίμα, ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να τις παίρνουν στο σπίτι, νομίζοντας ότι φέρνουν καλή τύχη και ευλογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέτρες στο ποτάμι διατηρούν χρωματισμό τους, ανεξάρτητα από την εποχή ή τη θερμοκρασία του νερού. Οι μοναχοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένα θαύμα, αφού κάθε χρώμα εξασθενίζει την πάροδο του χρόνου, όταν εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως ή σε σταθερό ρεύμα νερού.Η Πράσινη Μονή θεωρείται ότι είναι μέρος της δασικού πάρκου Borjomi-Kharagauli, αυτός είναι ο λόγος που  ελάφια και τα μικρά τους δεν είναι ασυνήθιστο θέαμα στην περιοχή του μοναστηριού. "Δυστυχώς, δύο ή τρεις φορές τα τοπικά ελάφια δέχθηκαν επίθεση από λύκους κοντά στο μοναστήρι. Παρ 'όλα αυτά, βλέπουμε συχνά ελάφια εδώ - σε μικρότερο βαθμό όμως, όταν η ενορία επισκέπτεται. Είναι δύσπιστα όσον αφορά τους ανθρώπους και δεν τους αρέσει ο θόρυβος, "λένε οι μοναχοί. Σήμερα το μοναστήρι είναι ωραίο και φιλόξενο. Χάρη στις προσπάθειες των μοναχών,η αυλή του είναι σε άριστη κατάσταση, και τίποτα δεν σπάει τη σιωπή του, εκτός από το τιτίβισμα των πτηνών. Είναι ένα πολύ ήρεμο μέρος, το οποίο κάνει κάποιον-α να αισθάνεται σαν να είναι πραγματικά κοντά στο Θεό.

georgianjournal.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή Α΄ Λουκά - Σε βαθιά νερά

  Ο Ιησούς τότε είπε στο Σίμωνα: «Μη φοβάσαι, από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους». Ύστερα, αφού τράβηξαν τα ψαροκάικα στη στεριά, άφησαν τα πάντ...