Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Χριστιανοί της Συρίας-Οι Μαχητές της Χεζμπολάχ είναι τα δώρα του Άγιου Βασίλη στη Sadad

Καθώς στρατιωτικά οχήματα περνάνε,αγόρια και κορίτσια στη Συρία  προσεκτικά διακοσμούν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην χριστιανική πόλη Sadad, στις γραμμές του μετώπου με τη τζιχαντιστική  ομάδα Ισλαμικό Κράτος.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της αρχαίας,Συριο-Ορθοδόξου πλειοψηφίας, πόλης στην κεντρική Συρία έχουν φύγει, και εκείνοι που παραμένουν είναι απρόθυμοι να γιορτάσουν τις γιορτές καθώς σκληρές μάχες με το IS μαίνονται ​​σε κοντινή απόσταση.
Με τη σταθερή παρουσία του ΙΚ(IS),ο  Youssef, ένας συνταξιούχος 65 χρονών που ζει μόνος του στη Sadad, έστειλε την οικογένειά του μακριά σε ένα ασφαλέστερο χωριό.
"Δεν έχω βάλει  χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι μου για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διότι η κατάσταση δεν μας το  επιτρέπει , και επειδή δεν μπορώ να βρω μια θέση για τη χαρά στο σπίτι μου», λέει.
Φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό στον  ψυχρό χειμώνα της Συρίας, λέει λυπημένα, "Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το χωριό. Πώς θα μπορούσα να κάνω διακοσμήσεις ή να μοιράζω χριστουγεννιάτικα  γλυκά;"
Οι ιστορικές εκκλησίες της Sadad του έχουν βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά πριν, με το καθεστώς και τις δυνάμεις των ανταρτών που μάχονταν για τον έλεγχο της πόλης πριν από δύο χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εξασφάλισαν τελικά την πόλη, οι κάτοικοί της, είναι υπό επίθεση και πάλι φέτος το χειμώνα - αυτή τη φορά από το ΙΚ.
"Αυτό που είναι ιδιαίτερο για τα Χριστούγεννα φέτος είναι η άμεση απειλή που αντιμετωπίζει η Sadad, και οι πικρές αναμνήσεις που έχουν έρθει ξανά  σε μας», λέει ο δήμαρχος της πόλης Sleiman Χαλίλ.
"Τώρα, φοβόμαστε ότι θα συμβεί και πάλι με μαχητές από Daesh», είπε, αναφερόμενοςστο ΙΚ με το αραβικό του ακρωνύμιο.
Στρατιωτικά οχήματα, χριστουγεννιάτικα δέντρα
Παρά την υποστήριξη του ρωσικού στρατού, οι κυβερνητικές δυνάμεις παλεύουν για να κρατήσουν το IS - το  οποία ελέγχει τμήματα του εδάφους στη Συρία και το Ιράκ - μακριά από την  κεντρική επαρχία Χομς.
Στις 10 Δεκεμβρίου, οι κυβερνητικές  ένοπλες δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο του Maheen, ένα χωριό 18 χιλιομέτρων (11 μίλια) από τη Sadad, από το ΙΚ κρατώντας το για λίγες μόνο εβδομάδες.
Μόνο λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα,τα στολίδια στο Sadad είναι αραιά. Αντ 'αυτού, οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι με στρατιωτικά οχήματα και μαχητές, οι οποίοι ξεπερνούν πλέον τους πολίτες κατοίκους.
Από τις εννέα εκκλησίες της πόλης - μερικές από αυτές μνημεία αρχαίας κληρονομιάς - μόλις τρεις είναι ακόμη σε λειτουργία.
Στην εκκλησία του Tiwadoros, περίπου 15 χιλιόμετρα (10 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου με το IS, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για μια μικρή ακολουθία.
Γυναίκες, ζευγάρια ηλικιωμένων, και μια χούφτα νεαρών ανδρών και μαχητών κάνει ένα διάλειμμα από τις συγκρούσεις γεμίζοντας περίπου τα δύο τρίτα των ξύλινων καθισμάτων στο εσωτερικό.
Ένα τεράστιο κολάζ 60 περίπου φωτογραφιών κολλήθηκε σε έναν από τους τοίχους, με τον τίτλο "Οι Μάρτυρες του Sadad".
Οι περισσότεροι από αυτούς που απεικονίζονται φορούν πολιτικά ρούχα. Έξι φωτογραφίες απεικονίζουν νέους άνδρες με στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Εγώ θα αψηφήσω το  Daesh μέχρι την τελευταία στιγμή. Πώς θα μπορούσα να φύγω από το χωριό, ενώ ο γιος μου το υπερασπίζεται, και εμένα, στην πρώτη γραμμή;" λέει ο Shams Abboud, 62 ετών.
Το κήρυγμα εκείνη τη μέρα περιλαμβάνει μια ειδική προσευχή στη συριακή γλώσσα για "τη νεολαία μας, που αυτή την εποχή του χρόνου συνήθιζαν να είναι απασχολημένοι διακοσμώντας ένα μεγάλο δέντρο στη μέση του χωριού, αλλά που είναι τώρα απασχολημένοι με το να προστατεύουν την πρώτη γραμμή μας», λέει ο ιερέας Mtanyos Melhem Stouf.
Η Χεζμπολάχ είναι «δώρο του Αϊ-Βασίλη»
Έξω, περίπου 10 νεαροί κάτοικοι της Sadad βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο μεγάλο δέντρο από  μέταλλο στον κήπο του Mar Mikhayel και σχεδιάζουν τις εορταστικές  δραστηριοτήτες  για τα εναπομείναντα παιδιά της πόλης.
Ο Omar al-Hay, 31 ετών,ίναι  επικεφαλής της τοπικής ομάδας προσκόπων.
Καθώς ο ίδιος στήνει μια μεγάλη φάτνη, ο Hay, λέει ότι  η πρόσφατη ατμόσφαιρα φόβου στην πόλη τον ενέπνευσε "να φέρει ένα μικρό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα κάνουμε να ξεχάσουν τους ήχους από τις σφαίρες και το πυροβολικό."
Τα σχολεία της  Sadad  έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για  τη φιλο-καθεστωτική πολιτοφυλακή, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 700 Λιβανέζων σιιτών μαχητών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι έχουν ενισχύσει τους κυβερνητικούς στρατιώτες.
"Το μόνο που θέλω είναι αυτά τα Χριστούγεννα να περάσουν ειρηνικά», λέει ο Mtanyos Mawas, ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος αποφάσισε να μην φύγει από τη Sadad όταν άκουσε ότι  ο στρατός είχε στείλει ενισχύσεις.
Ο δήμαρχος της Sadad Χαλίλ δήλωσε ότι οι περισσότεροι φιλο-καθεστωτικοί  μαχητές φιλο-καθεστώς διαμένουν σε σπίτια.
"Παρά τις θρησκευτικές μας διαφορές με τη Χεζμπολάχ, είμαστε μπροστά σε ένα κοινό εχθρό , και αυτός είναι το Daesh», λέει.
"Έχοντας τη Χεζμπολάχ στο έδαφος μας, ήρθε  η ασφάλεια και η ηρεμία για τους κατοίκους όσο και για τους μαχητές», προσθέτει  με θέρμη.
Ο Kifah Abboud, ένας 48χρονος δάσκαλος, λέει "Όταν το Daesh ήρθε πιο κοντά, οι γιορτές φάνηκανμακρινές. Και όταν ήρθε η Χεζμπολάχ, η ζωή επέστρεψε."
"Οι Μαχητές της Χεζμπολάχ είναι τα δώρα του  Άγιου Βασίλη στη Sadad."
(AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...