Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αναμνήσεις από έναν μαχητή Yazidi που έπεσε στο Sinjar



Στρατόπεδο Duhok Khanke, Ιράκ - Καθώς τα νέα από την εισβολή των δυνάμεων του   Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) έφτασαν στο Τελ Zark,ο Saeed Hibo είπε στην οικογένειά του ότι θα πρέπει να φύγουν και να αναζητήσουν καταφύγιο στο κοντινό βουνό Sinjar στα βόρεια.

Μια αίσθηση πανικού εξαπλώθηκε γρήγορα εκείνο το απόγευμα - 2 Αύγ του 2014 - καθώς ο Saeed και περίπου 200 ακόμα Γεζίτες πήραν τα όπλα τους και έσπευσαν στην πρώτη γραμμή. Μέχρι και  λίγο πριν, η γραμμή ήταν επανδρωμένη από τις κουρδικές δυνάμεις Peshmerga, αλλά είχαν οπισθοχωρήσει μπροστά στην επίθεση του ISIL.

Ο Saeed και οι γείτονές του Γεζίτες πάλεψαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας, αλλά υστερούσαν σε  οπλισμό και άνδρες, και η αντίστασή τους φαινόταν καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ο αδελφός του Saeed, ο 68χρονος Μahma Hibo, θυμάται τα γεγονότα εκείνης της ημέρας καλά. "Όταν οι άντρες του Daesh [ISIL] υπερέβησαν τις άμυνες των Γεζιτών, ο αδελφός μου πυροβολήθηκε στο ένα μάτι και ένα ζευγάρι σφαίρες τον χτύπησε στο στομάχι του," θυμάται.


Την αυγή, με τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τις απέραντες πεδιάδες σε αυτό το βορειοδυτικό άκρο της χώρας, οι υποχωρούντες Yazidi κουβάλησαν τον Saeed στο κοντινό χωριό του Τελ Qasab, όπου ζούσε ο Mahma, ο αδελφός του.

Ο Μahma έσπευσε να τον πάει στο νοσοκομείο της γειτονικής πόλης του Sinjar αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, όταν ήταν μόλις στα μισά του δρόμου για εκεί. Δεκάδες φοβισμένοι Yazidis, που προσπαθούν να ξεφύγουν  του είπαν ότι οι μαχητές του ISIL είχαν καταλάβει το κτίριο του νοσοκομείου. Λιγότερο από μισή ώρα αργότερα,ο Saeed πέθανε.

Μια ζωντανή ανάμνηση

O Μahma, ο οποίος τώρα ζει σε μια σκηνή από αποχρωματισμένο καμβά στο στρατόπεδο Khanke για τους εσωτερικά εκτοπισμένους κοντά στην πόλη της Duhok στο ιρακινό Κουρδιστάν, θυμάται τον αδελφό του συχνά.

Καθισμένος σε ένα λεπτό στρώμα στο σκληρό, τσιμεντένιο πάτωμα, λέει: «Του άρεσε να λέει αστεία και να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους." 

Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν σε διαφορετικές μητέρες, καθώς ο πατέρας τους είχε παντρευτεί δύο φορές και απέκτησε 15 παιδιά.Ο Mahma ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερός από τον Saeed, αλλά ήταν πολύ δεμένοι.Αν και μεγάλωναν  μέσα σε κακουχίες και φτώχεια,αυτό δεν τους εμπόδισε από το να  διασκεδάζουν.


«Γεννηθήκαμε στο  Sinjar και επειδή ήμασταν μεγάλη οικογένεια, παίζαμε πολύ μαζί», λέει ο Μahma. Αλλά μερικές φορές συγκρούστηκαν. "Ήμουν μεγαλύτερος από αυτόν, έτσι μερικές φορές που παλέψαμε τον νίκησα," λέει ο Μahma με ένα χαμόγελο. "Αλλά εγώ πάντα με σέβονταν και ποτέ δεν εκδικήθηκε."


Ο Saeed πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως ημερομίσθιος  εργάτης. Στην ηλικία των 11, όταν ήταν στην τέταρτη τάξη, εγκατέλειψε το σχολείο για να πιάσει δουλειά. Κατά την τελευταία δεκαετία της ζωής του, είχε νοικιάσει ένα κομμάτι γης στην κοντινή Αραβικής πλειοψηφίας πόλη της Rabia, όπου καλλιεργούσε, χωρίζοντας τη συγκομιδή μισή-μισή με τον ιδιοκτήτη.

Κατά τη διάρκεια του νέου έτους των  Γεζιτών , όλη η οικογένεια θα επισκεφθεί τον ιερό ναό του Lalish, λίγες ώρες βόρεια της Sinjar.Η επταμελής  οικογένεια  του Saeed πλέον ζει σε έναν καταυλισμό για εσωτερικά εκτοπισμένους Yazidis όχι μακριά από τη Lalish, στη βόρεια επαρχία Duhok.

Η Νούρα Khalaf, σύζυγος του Μahma , τινάζει ελαφρά το κεφάλι της, καθώς θυμάται τον κουνιάδο της. 

«Ήταν φτωχός», λέει. "Αλλά ήταν γενναιόδωρος. Μόλις δύο μήνες πριν πεθάνει ήρθε στο σπίτι μας στο Τελ Qasab και μας έφερε κρέας."

Λίγες μέρες πριν από την επίθεση του ISIL στη Sinjar, η οικογένεια γιόρταζε. Ένα από τα μικρότερα αδέλφια του Saeed και του Μahma παντρευόταν.

"Χορέψαμε για ώρες και ήταν πολύ χαρούμενος», λέει ο 14-χρονος γιος του Μahma, Ayman. "Κρατούσαμε τα χέρια και χορεύαμε ." 

Καθώς κοιτάζει τις φωτογραφίες του αδελφού του, τα μάτια του Μahma γεμίζουν με δάκρυα. Μια από τις αγαπημένες αναμνήσεις του από τον ίδιο, λέει, είναι η μέρα πήγαν μαζί για να ζητήσει το χέρι της μελλοντικής συζύγου του Saeed.

"Μαζί με τον πατέρα μου, πήγαμε να ζητήσει το χέρι της εξαδέλφης μας γι 'αυτόν," λέει ο Μahma , δάκρυα αρχίζουν σιγά-σιγά να κυλούν στο  ζαρωμένο πρόσωπό του. "Αργότερα ήρθε και με αγκάλιασε και φίλησε τα μάτια μου."

Δύο από τους γιους του Μahma  έχουν εξαφανιστεί από τότε που το ISIL κατέλαβε  την περιοχή του Sinjar πέρυσι. Η οικογένεια δεν έχει νέα τους και υποψιάζονται ότι εκτελέστηκαν μαζί με τις εκατοντάδες άλλων Γεζιτών που έχουν σκοτωθεί από το ISIL.

"Ήταν ένας πολύ γενναίος άνθρωπος», λέει ο Μahma για τον αδελφό του. «Αυτός θυσιάστηκε για να προστατεύσει άλλους σαν κι εμάς και έγινε μάρτυρας."

Πηγή:  Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή Α΄ Λουκά - Σε βαθιά νερά

  Ο Ιησούς τότε είπε στο Σίμωνα: «Μη φοβάσαι, από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους». Ύστερα, αφού τράβηξαν τα ψαροκάικα στη στεριά, άφησαν τα πάντ...