Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Μια ημέρα με τους αντάρτες του FARC(φωτογραφίες)

Η κολομβιανή κυβέρνηση είναι κοντά στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας ειρήνης με την ομάδα ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) .
Μετά από 51 έτη συχνά βίαιων συγκρούσεων και τρεις προηγούμενες αποτυχημένες διαπραγματεύσεις, οι μαχητές FARC φαίνονται επιτέλους έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα όπλα τους.
Το FARC και η κυβέρνηση βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση για τρία χρόνια στην Αβάνα, της Κούβας.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τα τρία από τα πέντε σημεία της ημερήσιας διάταξης: την ανάπτυξη της υπαίθρου, τη μελλοντική πολιτική συμμετοχή των FARC, και πώς θα αντιμετωπίσουν το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.
Αλλά το πιο σημαντικό, που ανακοινώθηκε πρόσφατα είναι η συμφωνία σχετικά με το πιο ακανθώδες ζήτημα της μεταβατικής δικαιοσύνης, στην οποία αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο θα τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι ένα σημαντικό ρήγμα που ανοίγει την πόρτα σε μια τελική συμφωνία.
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος λέει ότι αναμένει να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία πριν από το τέλος του Μαρτίου, και μια πλήρης διμερής κατάπαυση του πυρός είναι στα σκαριά.
Ωστόσο, σημαντικές λεπτομέρειες παραμένουν που πρέπει  να εξομαλυνθούν.
Το Al Jazeera απέκτησε σπάνια πρόσβαση σε ένα στρατόπεδο που ανήκει στο Ανατολικό Μπλοκ του FARC, την ισχυρότερη στρατιωτική παράταξη, σε ό, τι θα μπορούσε να είναι η τελευταία ημέρα τους στη ζούγκλα.








Περισσότερες φωτογραφίες στο aljazeera.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...