Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Πάνω από 9000 νεκροί στις συγκρούσεις στην Ουκρανία

Ουκρανικά Στρατού στρατιώτες περιπολούν τους άδειους δρόμους της Ντεμπαλτσέβε, στην περιοχή του Ντόνετσκ, στις 3 Φεβρουαρίου, 2015. (AFP φωτογραφία)

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλη του 2014.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ότι 9098 άτομα, μεταξύ των οποίων πολίτες και στρατιώτες, σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 20.732 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Η έκθεση προσθέτει ότι το 52 τοις εκατό των θανάτων είχε προκύψει ως αποτέλεσμα των ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, υπογραμμίζοντας την «επιτακτική ανάγκη ριζικής εκκαθάρισης ναρκών και δράσεων ευαισθητοποίησης κατά των ναρκών και στις δύο  συγκρουόμενες πλευρές.

Ο ΟΗΕ, ωστόσο τόνισε ότι καταγράφηκε μια «απότομη αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών» στην ανατολική Ουκρανία, η οποία υπήρξε το θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του στρατού της Ουκρανίας και φιλο-ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται στην έκθεση, 47 άμαχοι σκοτώθηκαν και 131 τραυματίστηκαν στις περιοχές των συγκρούσεων σε Ντόνετσκ και Λούγκανσκ από τις 16 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ο αριθμός παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με τους θανάτους κατά την προηγούμενη περίοδο τριών μηνών.

Εν τω μεταξύ,  ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Zeid Ra'ad Zeid Al Hussein, προειδοποίησε με μια ανακοίνωση ότι πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία ζουν σε μια δύσκολη κατάσταση  από ανθρωπιστική άποψη αλλά και από την άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αποταμιεύσεις μιας ζωής, τα άτομα με αναπηρία έχουν ελάχιστη βοήθεια, και η περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη έχει αφήσει πολλούς σε μελαγχολικές, επισφαλείς, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις," προειδοποίησε.

Ο Αλ Χουσεΐν είπε ότι το Ντόνετσκ και το Lugansk είναι δύο κυρίως ρωσόφωνες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες έχουν πληγεί από θανάσιμες συγκρούσεις μεταξύ των φιλο-Ρωσικών  δυνάμεων και του ουκρανικού στρατού από τότε που  το Κίεβο ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να συντρίψει τις  φιλο-Ρωσικές  διαδηλώσεις εκεί.

Τον επόμενο μήνα, η κατάσταση στις δύο περιοχές ανάφλεξης άρχισε να επιδεινώνεται καθώς οι κάτοικοι σε συντριπτική πλειοψηφία ψήφισεαν υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ουκρανία στα δημοψηφίσματα.

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός  Μινσκ ΙΙ που επιτεύχθηκε μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των φιλορωσικών δυνάμεων σε μια σύνοδο κορυφής που συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στη λευκορωσική πρωτεύουσα Μινσκ, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή μετά του Σταυρού

  Είπε ο Κύριος: «Όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας απαρνηθεί τον εαυτό του, ας σηκώσει το σταυρό του κι ας με ακολουθεί. Γιατί όποιος θέλε...