Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Οι γυναίκες στη Σ.Αραβία ψηφίζουν για πρώτη φορά



Οι γυναίκες  άρχισαν να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές της Σαουδικής Αραβίας για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο ομάδων διεθνών δικαιωμάτων για την καταστολή των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι εκλογές που ξεκίνησαν το Σάββατο είναι οι πρώτες ανοικτές για τις γυναίκες ψηφοφόρους, με ένα σύνολο 978 γυναικών να έχουν καταχωρηθεί ως υποψήφιοι μαζί με 5.938 άνδρες.

Θα αναμετρηθούν για τις θέσεις σε 284 συμβούλια, των οποίων οι εξουσίες περιορίζονται σε τοπικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης για δρόμους, δημόσιους κήπους και συλλογή σκουπιδιών.

Περίπου 130.000 γυναίκες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, σύμφωνα με αξιωματούχους, ποσοστό που εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ της ανδρικής εγγραφής των ψηφοφόρων, η οποία ανέρχεται σε 1,35 εκατομμύρια.

Γυναίκες λένε επίσης ότι η εγγραφή των ψηφοφόρων εμποδίστηκε από γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς και από την έλλειψη δημόσιας  ευαισθητοποίησης επί της διαδικασίας.

Το 2012, ο  εκλιπών βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Abdullah bin Abdulaziz Al Saud ανακοίνωσε ότι θα  δοθεί στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές για πρώτη φορά στη χώρα. Διόρισε επίσης 30 γυναίκες στην κορυφαία συμβουλευτική επιτροπή της χώρα, το Συμβούλιο Σούρα,πριν από το θάνατό του, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζουν πολλούς περιορισμούς και πρέπει να πάρουν άδεια από αρσενικά μέλη της οικογένειας για να ταξιδεύουν, να εργάζονται ή να παντρευτούν.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν, απαγόρευση η οποία απορρέει από έναν θρησκευτικό  φετβά που επιβάλλεται από τους  Ουαχαμπιστές κληρικούς της χώρας. Αν οι γυναίκες βρεθούν πίσω από το τιμόνι στο βασίλειο, μπορούν να συλληφθούν, να σταλούν στο δικαστήριο και ακόμη να μαστιγωθούν.

Κατά τα τελευταία χρόνια, δεκάδες γυναίκες έχουν πάρει μέρος σε μια εκστρατεία που ονομάστηκε Women2Drive, αμφισβητώντας την απαγόρευση δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο από τον εαυτό τους κατά την οδήγηση σε απευθείας σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα.

Το Ριάντ βρίσκεται  κάτω από έντονη πίεση από ομάδες ακτιβιστών για την κακομεταχείριση των γυναικών. Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε  σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ότι οι νόμοι της  Σαουδικής Αραβίας σκόπιμα "αρνούνται βασικά δικαιώματα των γυναικών."

«Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι τεράστια. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποχρεούνται να διαθέτουν έναν αρσενικό επίτροπο, ο οποίος ελέγχει τις σπουδές τους, τα ταξίδια, το επάγγελμα, τον γάμο και στους οποίους είναι άνευ όρων υπάκουες σε αυτά τα θέματα », ανέφερε η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...