Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Οικογενειοκρατία στο Ιράν;Ο εγγονός του Αγιατολάχ Χομεϊνί κατεβαίνει σε εκλογές

Χασάν Χομεϊνί, εγγονός του αείμνηστου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καταγράφει για Συνέλευση των εκλογών εμπειρογνωμόνων στην Τεχεράνη στις 18 Δεκεμβρίου, 2015. © IRNA
Ένας εγγονός του αείμνηστου ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, έχει εγγραφεί για τις επικείμενες εκλογές για τη  Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την εγγραφή του την Παρασκευή,ο Χασάν Χομεϊνί δήλωσε ότι θα κατέβει στον 5ο γύρο των εκλογών του σώματος ως ένας«ανεξάρτητος» υποψήφιος.

Πρόσθεσε ότι η απόφασή του να αγωνιστεί για μία θέση στο σώμα πάρθηκε κυρίως σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του αείμνηστου  Ιμάμ Χομεϊνί για τη σημασία της ισχυρής  διαφύλαξης των θεμελίων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

"Υπό τις παρούσες χαοτικές παγκόσμιες συνθήκες , όπου τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την εθνική ενότητα και την αλληλεγγύη, περιμένω από όλους να σταθούν ο ένας στον άλλο», είπε ο Χομεϊνί, εκφράζοντας την ελπίδα για «καλές εκλογές".

Ο Χασάν Χομεϊνί, 43 ετών, θα είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας του εκλιπόντος Ιμάμη που θα εισέλθει στη πολιτική σκηνή του Ιράν με την κάθοδο στις εκλογές.

Η εγγραφή για τις εκλογές για τη Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων άρχισε την Πέμπτη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Μέχρι τώρα και μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας της εγγραφής, 69 υποψήφιοι έχουν εγγραφεί επιτυχώς για την ψηφοφορία. 

Στις 4 Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συνβουλίου Σκοπιμότητας του Ιράν Αγιατολάχ  Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για τη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων.

Οι επόμενες εκλογές για να επιλέξουν τους εκπροσώπους για την ψηφοφορία της  5ης Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων και τις 10ες εκλογές για το  κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Η Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων και το κοινοβούλιο θα έχουν 88 και 290 μέλη  αντίστοιχα. 

Το υψηλόβαθμο σώμα της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων εκλέγει και επιβλέπει τις δραστηριότητες του ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, και έχει την εξουσία να διορίζει ή να παύει τον ηγέτη.

Τα μέλη της  Συνέλευσης εκλέγονται άμεσα από το λαό για ένα διάστημα οκτώ ετών. Το σώμα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο για να επανεξετάσει τα μεγάλα εθνικά θέματα και κάθε δεύτερη χρονιά για να διορίσει νέο πρόεδρο.

Ο Αγιατολάχ Mohammad Yazdi διορίστηκε ο νέος πρόεδρος της Συνέλευσης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μετά το θάνατο του πρώην προέδρου της, Αγιατολάχ Mohammad Reza-Μαχταβί Kani.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...