Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ουαλικό το Stonehedge;

Stonehenge, Salisbury Plain, Αγγλία

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του προϊστορικού μνημείου  Stonehenge της Αγγλίας   αποκόπηκαν από ένα μεγάλο κομμάτι βράχου στο Pembrokeshire της Ουαλίας.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από βρετανικά πανεπιστήμια και μουσεία λένε ότι οι πέτρες αποκόπηκαν από μεγαλύτερους βράχους στους λόφους Preseli χρησιμοποιώντας ξύλινες σφήνες και μεταφέρθηκαν στο Salisbury Plain της Αγγλίας.
Οι μελέτες τους έδειξαν ότι οι κομμένες τρύπες σε βράχους στην περιοχή της Ουαλίας ταιριάζουν με τις μπλε πέτρες  του Stonehenge στο σχήμα και το μέγεθος.
Η χρονολόγηση άνθρακα αποκάλυψε επίσης ότι οι πέτρες εξορύσσονταν τουλάχιστον 500 χρόνια πριν δημιουργηθεί το Stonehenge . Οι επιστήμονες, ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι οι πέτρες μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη μνημείο στην Ουαλία πριν μεταφερθούν στην Αγγλία.
"Θα μπορούσε να να πάρει τους  εν λόγω νεολιθικούς πετροκουβαλητές  σχεδόν 500 χρόνια για να τους πάνε στο Στόουνχεντζ, αλλά αυτό είναι αρκετά απίθανο κατά τη γνώμη μου," λέει ο Parker Pearson του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο University College του Λονδίνου. "Είναι πιο πιθανό ότι οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα τοπικό μνημείο ... το οποίο τότε διαλύθηκε".
Το Stonehenge είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, το οποίο καταχωρήθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά το 1986.
Το μνημείο πιστεύεται ότι  χρησιμοποιούνταν ως ηλιακό ημερολόγιο, σαν νεκροταφείο, καθώς και σαν κέντρο ενοποίηση και τόπος συνάντησης για τους λαούς και τις φυλές των αρχαίων χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάποτε στη τράπεζα

  Πίσω, κάπου στο 2002, κάνω πρακτική στη Γενική Τράπεζα στη Λάρισα, στο Β' υποκατάστημα. Ωραίες εποχές ακόμα, δάνεια για ηλίθιους σκοπο...