Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πρόεδρος της Τσεχίας-Σύμμαχος του IS η Τουρκία-Να μην γίνει μέλος της ΕΕ

                Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman.  © Petr Josek

Η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συμπεριφέρεται μερικές φορές σαν ένας σύμμαχος του ισλαμικού κράτους (IS, πρώην ISIS / ISIL) , έστω και αν η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
"Νομίζω ότι η Τουρκία είναι πράγματι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μερικές φορές συμπεριφέρεται σαν να είναι πιο πολύ  σύμμαχος του ισλαμικού κράτους. Διακινεί πετρέλαιο από τη Συρία, το οποίο χρηματοδοτεί το ισλαμικό κράτος,"είπε ο  Zeman , όπως αναφέρεται από την Τσεχική εφημερίδα Parlamentni Listy.
Τα σχόλια του προέδρου ήρθαν την Τρίτη, ενώ απευθυνόταν σε  ψηφοφόρους στο τέλος της τριήμερης επίσκεψης στην πόλη της Τσεχίας Kadan,στη  Βόρεια Βοημία, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ.
Ο Zeman υποστήριξε ότι η τουρκική πολιτική απορρέει από την αρχή "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», αναφερόμενος στην καταστολή των Κούρδων της Τουρκίας , "οι οποίοι είναι οι μόνοι που έχουν αγωνιστεί αποτελεσματικά ενάντια στο  IS," ανέφερε η εφημερίδα.
Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι  αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή και δεν έχει κανένα λόγο να είναι μέλος της ΕΕ.
Ο Πρόεδρος Zeman απέρριψε επίσης την πρόθεση της ΕΕ να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια € (US $ 3.280.000.000) στην Άγκυρα, προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία στη χώρα.
"Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πριν καταρρεύσει, κατέβαλλε  επίσης χρηματικούς  φόρους στους βαρβάρους για να μην παρεισφρύουν στα εδάφη της. Η Τουρκία, από την πλευρά της, είναι σε θέση να δεχθεί αυτούς τους πρόσφυγες, όχι μόνο επειδή αποτελούν ένα μόνο μέρος του συνολικού πληθυσμού της, αλλά και επειδή μοιράζονται την ίδια θρησκεία [με τους Τούρκους], "είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει "κίνδυνο στο Ισλάμ αυτό καθαυτό", αλλά στην "μεταφορά αυτών [μουσουλμανικών] των συνηθειών στην Ευρώπη."
Τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία η χώρα θα αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη σε αντάλλαγμα για € 3 δισ για την υποστήριξη και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H ανωριμότητα που λείπει

  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου μέχρι και που παντρεύτηκα οι γύρω μου, όταν μιλούσα για τα σχέδιά μου(του γάμου συμπεριλαμβανομένου), μ...