Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Διαφωνία στη τριμερή Αιθιοπίας-Αιγύπτου-Σουδάν για τα ύδατα του Νείλου

Αποτέλεσμα εικόνας για Renaissance Dam
https://www.ezega.com/News/NewsDetails/7250/Ethiopia-Rejects-Egyptian-Proposal-on-Filling-of-Renaissance-Dam

 Η Αιθιοπία απέρριψε τη νέα πρόταση της Αιγύπτου,που απαιτεί την απελευθέρωση 40 δις κυβικών μέτρων νερού από το Νείλο ετησίως στις  χώρες που βρίσκονται στα κατάντη.

Η νέα πρόταση της Αιγύπτου, η οποία διαβιβάστηκε κατά τις πρόσφατες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Αιθιοπίας, Σουδάν και Αιγύπτου στο Κάιρο, ζητά επίσης από την Αιθιοπία να γεμίσει σταδιακά τον ταμιευτήρα του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννηση (GERD ), αλλά σε όχι λιγότερο από επτά χρόνια.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019,ο Υπουργός Νερού, Άρδευσης και Ενέργειας, Δρ Engineer Seleshi Bekele δήλωσε ότι η Αιθιοπία απέρριψε την πρόταση καθώς παραβίασε την προηγούμενη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των τριών χωρών στο Χαρτούμ για τη δίκαιη χρήση των υδάτων του Νείλου.


Η πρόταση είναι εναντίον του διασυνοριακού νόμου και των βέλτιστων πρακτικών που διέπουν άλλες χώρες που μοιράζονται διασυνοριακούς ποταμούς, είπε

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση απαιτεί επίσης από την Αιθιοπία να απελευθερώνει επιπλέον νερό όταν το νερό στο φράγμα του Ασουάν πέφτει κάτω από 165 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

"Το βασικό πρόβλημα με την πρόταση της Αιγύπτου είναι τεχνικό αφού  απαιτεί από την Αιθιοπία να απελευθερώνει τον μέσο όγκο νερού στις χώρες του επόμενου σταδίου κάθε χρόνο", δήλωσε

"Η Αιθιοπία δεν μπορεί να είναι σίγουρη για τον όγκο των υδάτων που θα απελευθερώσει στις  χώρες που βρίσκονται στην κάθοδο του ποταμού  λόγω διαφορετικών λόγων, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ζήτησης νερού για αναπτυξιακούς σκοπούς στη χώρα, πρόσθεσε ο Σιλεσί. Η Αίγυπτος πρότεινε ότι ο χρόνος πλήρωσης του φράγματος θα πρέπει να είναι από επτά έως δέκα χρόνια, αλλά η Αιθιοπία έχει μέχρι στιγμής επιμένει ότι θα πρέπει να είναι μόνο τρία χρόνια.

Μετά την άρνηση της Αιθιοπίας στην πρόταση της Αιγύπτου, οι τριμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο μεταξύ Αιθιοπίας, Σουδάν και Αιγύπτου απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις τεχνικές πτυχές του φράγματος και περιορίστηκαν στη συζήτηση διαδικαστικών πτυχών και συσκέψεων στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης χωρίς να συζητήσουν ουσιώδη ζητήματα. είπε ο υπουργός υδάτινων πόρων και άρδευσης.

"Η κίνηση της Αιγύπτου είναι να αποφασίσει μονομερώς για το φράγμα που ανήκει σε άλλους ανθρώπους. Οι εκπρόσωποί της αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη βάση της προηγούμενης συζήτησης αλλά μιλούσαν για τη νέα πρόταση ", ανέφερε ο υπουργός

Υπό το φως αυτής της διαφωνίας, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν επειγόντως συνάντηση με την ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα που συστήθηκε στο Χαρτούμ στα τέλη Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την πρόταση της Αιγύπτου για την πλήρωση και λειτουργία του φράγματος Αναγέννηση. Η Αιθιοπία και το Σουδάν αναμένεται να παρουσιάσουν αντιπροτάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...