Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Τα τραγούδια του Λαυρέντη

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας


Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, τα ξημερώματα, αλλά άφησε πλούσια παρακαταθήκη στη μουσική αφού ήταν στο προσκήνιο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.
Ο καλλιτεχνικός κόσμος είναι συγκλονισμένος από τον απροσδόκητο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τα ξημερώματα, στη Νέα Ιωνία του Βόλου σε ηλικία 63 χρόνων. Ο τραγουδιστής γεννήθηκε στη Μαγνησία, στις 5 Νοεμβρίου 1956 και από το 1978 που κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του -και δη αγγλόφωνος- άφησε το δικό του στίγμα, ιδίως με το συγκρότημα «Τερμίτες».
Κάποια από τα πιο εμβληματικά τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα έχουν τη δική τους άγνωστη, για πολλούς, ιστορία.
  • «Διδυμότειχο μπλουζ»
Είναι αυτοβιογραφικό τραγούδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, καθώς αναφέρεται στη στρατιωτική θητεία του στο Διδυμότειχο, και κυκλοφόρησε το 1991. Ο ίδιος είχε αναφέρει για το τραγούδι: «Το τραγούδι αυτό είναι βιογραφικό κι αφορά την προσωπική μου ιστορία στο στρατό. Την διηγούμουν μια μέρα στον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο και το απόγευμα μού την έφερε σε στίχους! Ετοίμασα τον δίσκο και περίμενα ότι θα κάνει κάποια επιτυχία ένα άλλο τραγούδι, το "Σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε". Όταν, όμως, ολοκληρώθηκε το "Διδυμότειχο Blues" και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρεία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! Το είχε καταλάβει ο Μάτσας!».

  • «Πόσο σε θέλω»
Οι στίχοι του τραγουδιού, που κυκλοφόρησε το 1994, γράφτηκαν από τον Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλο σε μια παραλία στη Νέα Ιωνία του Βόλου.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ogdoo.gr, ότι το κομμάτι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία στον Λυκαβηττό: «Και το ηχογραφήσαμε κιόλας. Καλά αυτό έγινε επιτυχία από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που το παίξαμε έγινε χαμός. Απίστευτο!».
  • «Μάτια δίχως λογική»
Το 2001, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γράφει και ερμηνεύει το τραγούδι «Μάτια δίχως λογική» σε στίχους του Ισαάκ Σούση. Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καρφί» δήλωσε πως το συγκεκριμένο κομμάτι έχει γραφτεί για την 24χρονη, πλέον, κόρη του.
  • «Πεθαίνω για σένα»
Το 2008, η Ελένη Ράντου μάς «προσκάλεσε» στις κινηματογραφικές αίθουσες για την ταινία «Πεθαίνω για σένα» και το soundtrack έφερε την υπογραφή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σε στίχους του  Γιάννη Μαύρου και της Ελένης Ράντου με τον τραγουδοποιό να δηλώνει: «Το "Πεθαίνω για σένα" είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε κατά παραγγελία, για την ομώνυμη ταινία. Αρκετά καλή. Γιατί είμαι και λίγο περίεργος με τις ελληνικές ταινίες. Οι δύο στις δέκα μου αρέσουν. Έχω γράψει και για άλλες ταινίες μουσική, αλλά δεν μου άρεσαν το ίδιο. Αν και δεν θέλω να τις υποτιμήσω. Εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτή η ταινία νομίζω ήταν η καλύτερη. Πρώτα ήταν, βέβαια, θεατρική παράσταση, με κείμενα της Ελένης Ράντου, και λεγόταν «Μαμά μην τρέχεις» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Ήταν εξαιρετική και γινόταν χαμός».
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σπούδασε Μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και στην 30χρονη καλλιτεχνική παρουσία του συνεργάστηκε με πληθώρα καλλιτεχνών.
Μερικοί από αυτούς είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Κότσιρας, οι αδελφοί Κατσιμίχα κλπ.
Υπήρξε, δε, στενός φίλος του Σάκη Μπουλά ενώ είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...