Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Άδεια για το πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ στην Αλβανία

«Πράσινο φως» για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου ΛΟΓΟΣ


Του ανταποκριτή  Ορφέα Μπέτση

Σπουδαίας σημασίας εξέλιξη υπήρξε η αρμόδια έγκριση απ’ το Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανίας, για την κανονική λειτουργία της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γλωσσών, στο Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ, που από το 2010 ιδρύθηκε θεσμικά με πρωτοβουλία και την συνεχή υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστασίου, πέραν των άλλων γνωστός ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και ακαδημαϊκός διεθνούς αναγνώρισης.
Η αίτηση για τη λειτουργία της συγκεκριμένης Σχολής εκκρεμούσε από χρόνια ενώ η θεσμική της έγκριση ρυθμίζει πέραν των άλλων τη λειτουργία και το κύρος των τίτλων αποφοίτησης της μέχρι σήμερα Ορθοδόξου Ακαδημίας που λειτουργεί στη νέα Μονή του Αγίου Βλασίου, κοντά στο Δυρράχιο. Η Ακαδημία αυτή υπήρξε η συνέχεια του Ιερατικού Σεμιναρίου που ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ίδρυσε με την άφιξη του στην Αλβανία (1992) με σκοπό την κατάρτιση κατάλληλου ντόπιου στοιχείου προς χειροτονία για την κάλυψη των αναγκών σε κληρικούς που είχε και συνεχίζει να παρουσιάζει η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησίας της Αλβανίας και οι μητροπολιτικές επαρχίες. Ενώ μέχρι σήμερα οι τίτλοι σπουδών αποφοίτησης απ’ την Ακαδημία διέθεταν κύρος μόνο μέσα στο πλαίσιο της Εκκλησίας, από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αποκτούν την επίσημη αναγνώριση της πολιτείας παρέχοντας στους απόφοιτους-κατόχους δυνατότητες περαιτέρω σταδιοδρομίας. Επί το πλείστον να σημειωθεί ότι με τις παροτρύνσεις και του διεθνούς παράγοντα η Αλβανική κυβέρνηση προγραμματίζει να εντάξει μάθημα διδασκαλίας περί των θρησκευτικών στο δημόσιο σύστημα παιδείας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα απαγορεύεται. Ως εκ τούτου οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου ΛΟΓΟΣ απ’ το ανάλογο τμήμα μπορούν να ενταχθούν στο προσωπικό διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος.

Η Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Γλωσσών στο πρώτο έτος λειτουργίας της έχει τρία τμήματα: το προαναφερόμενο με τον επίσημο τίτλο, Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, το Τμήμα Αγωγής Προσχολικής Παιδείας καθώς και αυτό της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η Σχολή προς το παρόν παρέχει πτυχία στο βασικό πρόγραμμα Bachelor, τριετούς φοίτησης. Οι φοιτητές όπως και στις άλλες ειδικότητες συμβάλουν με δίδακτρα στα έξοδα σπουδών που εν τούτοις καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης φοίτησης. Απ’ τους άμεσους στόχους του Αρχιεπισκόπου, που είναι και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΛΟΓΟΣ υπό την ευθύνη του οποίου λειτουργεί το Πανεπιστήμιο είναι να ιδρυθεί και Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας.
Το Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ (κατά τον τύπο του Νόμου, Πανεπιστημιακό Κολλέγιο), ήρθε ως εξέλιξη του ΙΕΚ «Πνοή Αγάπης» που με πρωτοβουλία και μέριμνα του Αρχιεπισκόπου λειτούργησε απ’ το 2000 με παράρτημα μάλιστα και στο Αργυρόκαστρο.
Διαθέτει τρεις Σχολές, εκτός απ’ την προαναφερόμενη και τη Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών καθώς και αυτή των Οικονομικών. Η Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών παρέχει πτυχίο βασικής τριετούς φοίτησης στις ειδικότητες των Ανώτερων Ειδικών Ιατρικών Εργαστηρίων και της Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Η Σχολή Οικονομικών παρέχει πτυχία Bachelor στα Τμήματα: Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων καθώς και Διαχείριση Τουρισμού.
Στις ειδικότητες των Λογιστικών και Ειδικών Ιατρικών Εργαστηρίων υπάρχει και επιπλέον πρόγραμμα ολοκληρωμένης φοίτησης στο επίπεδο Master, με δύο ακόμη ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Να αναφερθεί ότι το Κολλέγιο διαθέτει τις δικές του κανονικές διοικητικές και ακαδημαϊκές δομές, με Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου τον κ. Ιωάννη Παλαιοκρασά πρώην Επίτροπο της ΕΕ ενώ η Πρύτανης κα. Νικολέτα Μίτα, επίσης είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας στο χώρο των επιστημών παιδαγωγικής και ψυχολογίας με μακρά επαγγελματική και διδακτική εμπειρία.
 
Το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο ΛΟΓΟΣ στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα σε μικρή απόσταση απ’ το κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας. Τόσο οι αποφοιτήσαντες απ’ το ΙΕΚ στο παρελθόν όσο και όσοι έλαβαν πτυχίο απ’ το ΛΟΓΟΣ έχουν καλή απορρόφηση στους τομείς ειδικότητας και επαγγελματική αποκατάσταση, συνέπεια τούτο και απόδειξη της καλής αγωγής πέραν απ’ την πανεπιστημιακή κατάρτιση που γίνεται στο Πανεπιστήμιο του Αρχιεπισκόπου.
Το ΛΟΓΟΣ χάρη και της ευρύς απήχησης και διεθνούς αναγνώρισης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σε χώρους πανεπιστημιακούς και εν γένει ακαδημαϊκούς παρά το σύντομο χρόνο λειτουργίας του, έχει σταθεροποιήσει σχέσεις και επαφές με το εξωτερικό που βελτιώνουν την εικόνα του στην κοινωνία της Αλβανίας αλλά κυρίως του εγγυώνται καλή εξέλιξη και προοπτική.
Το Πανεπιστήμιο διαθέτει καλά εξοπλισμένα εργαστήρια, χώρους ανάλογους βιβλιοθήκης και εναλλακτικών πηγών γνώσης, κέντρο έρευνα και εκδόσεων κ.α.
Στα άμεσα σχέδια του Προέδρου του Ιδρύματος «ΛΟΓΟΣ», του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι η επέκταση στον τομέα κατάρτισης στελεχών για τον Αγροδιατροφικό τομέα. Τούτο συνάδει τόσο με τις ανάγκες κάλυψης κενών που διαπιστώνονται στην Αλβανία όσο και με το ζητούμενο ανασυγκρότησης της υπαίθρου στην οποία ζουν σημαντικές κοινότητες Ορθοδόξων πληθυσμών. Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης έχουν καταρτιστεί τα ανάλογα προγράμματα και ο σχετικός φάκελος ενώ υπάρχουν έτοιμες κτιριακές και υπόλοιπες υποδομές φάρμας εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...