Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ρουχανί:Το έθνος θα ασχοληθεί με τη μικρή ομάδα παρανόμων που εκμεταλλεύτηκαν τις συγκεντρώσεις-Πάνω από δώδεκα οι νεκροί στο Ιράν


Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις βιαιότητες που ακολούθησαν σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων ενάντια στις οικονομικές δυσκολίες σε πολλές ιρανικές πόλεις.
Πολλές πόλεις στην κεντρική επαρχία του  Isfahan ήταν πεδία  αναταραχών και σποραδικών συγκρούσεων τη Δευτέρα το βράδυ, ανέφερε η IRIB.
Στο Qahderijan, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν αφού συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας προσπαθώντας να εισβάλλουν σε έναν αστυνομικό σταθμό.
Ξεχωριστά, ένοπλοι εξεγερμένοι σκότωσαν ένα 11χρονο αγόρι και τραυμάτισαν τον πατέρα του στο Khomeinishahr καθώς η οικογένεια περνούσε από τη σκηνή των συμπολοκών.
Αλλού, στο Kahriz Sang, οι επιτιθέμενοι οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα πυροβόλησαν δύο φύλακες ασφαλείας, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας τον άλλο.
Εν τω μεταξύ, στην πόλη Takestan, στη βόρεια επαρχία Qazvin, οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στη θεολογικλη σχολή και στο γραφείο του ηγέτη των προσευχών της Παρασκευής και της ισλαμικής διαφήμισης.
Έσπασαν τα παράθυρα των κτιρίων, κατέστρεψαν το δημόσιο ακίνητο και έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο και τρία μοτοσικλέτες.
Η αναταραχή στην Takestan τελείωσε με την επέμβαση της αστυνομίας.
Αντίθετα, η ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, ήταν κυρίως ήρεμη μετά από δύο νύχτες συγκρούσεων.
Στο κέντρο της Τεχεράνης, μια μικρή ομάδα τραγούδησε συνθήματα αλλά διαλύθηκαν.
Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της έξαρσης βίας το Σάββατο και την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων τριών στο Hamadan, δύο στο Izeh και δύο ακόμη στο Lorestan.
Σε άλλο συμβάν στο Doroud του Lorestan την Κυριακή, ένας πατέρας και ο γιος του έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε κλαπεί από τους εξεγερμένους.



Την Πέμπτη,σε πολλές ιρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Mashhad, πραγματοποίησαν ειρηνικές συγκεντρώσεις για να επικρίνουν τις αυξήσεις των τιμών, την ανεργία και τα μη εξουσιοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα.
Λίγο αργότερα, αυτές οι συγκεντρώσεις, οι οποίες είχαν οργανωθεί χωρίς επίσημες άδειες, έγιναν βίαιες, καθώς μια ομάδα συμμετεχόντων άρχισε επιθέσεις κατά της δημόσιας περιουσίας και ένοπλες ομάδες εμφανίστηκαν μεταξύ των απλών ανθρώπων σε ορισμένες περιοχές.
Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι έχει ορκιστεί ότι το έθνος θα ασχοληθεί με μια «μικρή και μειονοτική ομάδα» στασιαστών και παρανόμων που εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες ενάντια στις οικονομικές συνθήκες.
The photo shows the scene of sporadic clashes in Tehran, Iran, December 31, 2017. (By Fars news agency)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...