Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Βεντέτα στον Καύκασο:Προσπάθειες συμφιλίωσης

Council of elders. Photo: http://putyislama.ru/kerla/2117


Μετά την ανάρρηση του Τζοκχάρ Ντουάτσεφ στην εξουσία στην Τσετσενία και την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης, προέκυψαν οι συνθήκες στη δημοκρατία, οι οποίες συνέβαλαν στην εξάπλωση της βεντέτας. Στις συνθήκες όπου μέλη ορισμένων φυλών υποστήριζαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις, ενώ άλλοι βρίσκονταν στην πλευρά των αυτονομιστών, εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίζονταν στις αντίθετες πλευρές των οδοφραγμάτων. Εξακολουθούν να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν.

Προσπάθειες ρύθμισης της άσκησης βεντέτας έγιναν το 1996-1999, κατά την περίοδο μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας, όταν ο τότε πρόεδρος της Ichkeria Aslan Maskhadov προσπάθησε να εισαγάγει το δικαστήριο της Σαρία στην Τσετσενία αντί του Adat . Αυτό το δικαστήριο, βασισμένο στην ισλαμική νομοθεσία, πρότεινε την αντικατάσταση της έριδος του αίματος με το «taleon» - «kisas» στο Ισλάμ - μια ίση τιμωρία.

Αυτή η απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό τεχνητή, καθώς η παραδοσιακή εικόνα των Τσετσένων, τα έθιμα και οι κοινωνικές τους σχέσεις βασίζονταν περισσότερο στους Adat, όχι στους κανόνες της Σαρία. Οι σφαίρες επιρροής  του Adat και της Σαρία στην κοινωνική και πνευματική ζωή των Τσετσένων ήταν πάντα διαφοροποιημένες. Η σαρία καλύπτει και ρυθμίζει ένα μέρος των οικογενειακών, θρησκευτικών-ταφικών και άλλων κοινωνικών φαινομένων, ενώ ο Adat κάλυπτε ένα μεγάλο στρώμα εθνικής κουλτούρας: η τσετσενική εθιμοτυπία, η έντονη φιλοξενία, ο σεβασμός των πρεσβυτέρων, η αλληλοβοήθεια,η στρατιωτική ικανότητα και η βεντέτα βασίζονται κυρίως στους κανόνες του Adat .

Το 1999, όταν ξεκίνησε μια αλλαγή κεντρικής εξουσίας στην Τσετσενία, αυτός ο κώδικας Adat, σύμφωνα με τον Igor Kiselyov, Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας για τον Βόρειο Καύκασο, "νόμιζε την ύπαρξη αίματος αγάπης ". 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, δημιούργησε και κατεύθυνε τη λεγόμενη Επιτροπή Εθνικής Συμφιλίωσης , η οποία κλήθηκε να επιλύσει τις συγκρούσεις αντί της βεντέτας. Ο Καντίροφ κάλεσε όλους τους ατιμαχόμενους να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, κήρυξε βεντέτα στον Αχμέντ Ζακάεφ, ο οποίος ήταν τότε στη Μεγάλη Βρετανία, τον οποίο κατηγόρησε ο Kάντιροφ ότι συμμετείχε στην ένοπλη επίθεση των μαχητών που έγινε στα τέλη Αυγούστου του 2010 στο χωριό Τσένταροϊ, το χωριό του Kadyrov .

Σύμφωνα με τα επίσημα, μη επαληθεύσιμα δεδομένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της προαναφερθείσας επιτροπής, χάρη στις προσπάθειες των κληρικών και των πρεσβυτέρων, συμφιλιώθηκαν συνολικά 451 τσετσένικες οικογένειες, οι οποίες βρίσκονταν σε βεντέτα για πολλές δεκαετίες.

Στις 17 Οκτωβρίου 2011, ο Ramzan Kadyrov κατάργησε την Επιτροπή Εθνικής Συμφιλίωσης καθώς εκπληρώσε την κύρια αποστολή της - την επίλυση συγκρούσεων βεντέτας. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, 18 Οκτωβρίου 2011, δημιουργήθηκε μια νέα επιτροπή για την εθνική συμφιλίωση - αυτή τη φορά υπό την Τσετσένικη πνευματική διοίκηση μουσουλμάνων (SAM) ή Μουφτεία.

Δεν μπήκαν όλες οι περιπτώσεις βεντέτας στα χρονικά των ειδήσεων. Μπορούμε να θυμηθούμε μερικές απλές ιστορίες σχετικά με αυτό το έθιμο. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2016, μετά από ένα μεγάλο τροχαίο ατύχημα κοντά στο Grozny, όλοι οι συγγενείς του δράστη Alam Khadjaev (ο οποίος επίσης έχασε τη ζωή τους στο ατύχημα) εγκατέλειψαν το χωριό Achkhoi-Martan από φόβο για βεντέτα. Μετά από αυτό, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016, η SAM της Τσετσενίας συνέστησε στους ιμάμηδες να μην συμμετάσχουν στην κηδεία των δραστών των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων , εάν οι τελευταίοι βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης και να μην ασχοληθούν  με τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων  σε τέτοιες περιπτώσεις . Σύμφωνα με τους κατοίκους της Τσετσενίας, μια τέτοια απόφαση της Μουφτείας μπορεί να προκαλέσει αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων βεντέτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...