Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιδίας και Πακιστάν στο Κασμίρ

An Indian paramilitary trooper stands guard in Srinagar, January 15, 18. (Photo by AFP)
Ο διασυνοριακός βομβαρδισμός συνεχίστηκε μεταξύ των ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στο Κασμίρ για τρίτη μέρα, με αναφορές για  θύματα και στις δύο πλευρές των αμφισβητούμενων συνόρων στην περιοχή των Ιμαλαΐων.
Ο στρατός του Πακιστάν ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ότι τα ινδικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από τη μεριά τους στα  σύνορα και στόχευαν στο πακιστανικό χωριό κατά μήκος του Κασμίρ, σκοτώνοντας δύο πολίτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε αργότερα ότι τα θύματα ήταν όλα γυναίκες.
Η Ινδία απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι το Πακιστάν άρχισε τους πυροβολισμούς, σκοτώνοντας ένα έφηβο κορίτσι και έναν στρατιώτη στην ινδική πλευρά της αμφισβητούμενης περιοχής.
Ένας ινδός παραστρατιωτικός αξιωματικός δήλωσε ότι οι στρατιώτες απάντησαν σε πακιστανικά πυρά και βολές πυροβολικού σε δεκάδες συνοριακές θέσεις, τα οποία χαρακτήρισε ως «μη προκληθείσα» παραβίαση συμφωνίας του 2003 για κατάπαυση του πυρός.
Ο Ινδός αστυνομικός SD Singh δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι Ινδοί πολίτες και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν επίσης από πακιστανικά πυρά.


Ένας Ινδός άνδρας παραστρατιωτικής ομάδας ετοιμάζεται να ρίξει  δακρυγόνα  προς νεαρούς του Κασμίρ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και ινδικών κυβερνητικών δυνάμεων στο Σριναγκάρ του Κασμίρ στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. (Φωτογραφία από την AFP)
Πρόσθεσε ότι οι Πακιστανοί στρατιώτες έριξαν όλμους και έκαναν χρήση πολυβόλων σε περίπου 15 θέσεις στην περιοχή Τζάμμου.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε έναν Ινδό διπλωμάτη την Πέμπτη, καταδικάζοντας την πιο πρόσφατη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διεκδικούν ολόκληρη την περιοχή του Κασμίρ και έχουν κάνει τρεις πολέμους γι' αυτό. Ωστόσο, η καθέ χώρα  ελέγχει μόνο τμήματα της επικράτειας. Το 2003, οι δύο χώρες έφθασαν σε μια συμφωνία  κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται.
Η ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στην Ινδία και στο Πακιστάν (UNMOGIP) παρακολουθεί τα σύνορα εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...