Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Βεντέτα στον Καύκασο 2 : Τρομοκράτες,δυνάμεις ασφαλείας,εξορίες και μαχαιρώματα

Oleg Alborov (left) and his son Igor Alborov. Collage prepared by the 'Caucasian Knot'.


Μια άλλη ιστορία βεντέτας στην Τσετσενία έχει να κάνει με την επιδείνωση της κατάστασης στη δημοκρατία μετά την ένοπλη σύγκρουση στο Grozny στις 17-18 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, οι υποστηρικτές του "Ισλαμικού Κράτους" , απαγορευμένο στη Ρωσία, διεξήγαγαν επίθεση εναντίον των τσετσένικων δυνάμεων ασφαλείας. Μετά τη σύγκρουση, οι αρχές της Τσετσενίας διοργάνωσαν αρκετές συγκεντρώσεις, όπου οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών απαίτησαν όχι μόνο να εκδιώξουν τους συγγενείς των επιτιθέμενων αλλά και να κηρύξουν βεντέτα. Τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Prigorodnoe, στο Grozny, στο Tsotsi-Yurt, στο Kurchaloi και στο Shali.

Για παράδειγμα, τη συγκέντρωση του Prigorodnoe παρακολούθησαν όχι μόνο απλοί χωρικοί, αλλά και αξιωματούχοι-ο βοηθός του επικεφαλής της Τσετσενίας και αξιωματικοί του Υπουργείου Εσωτερικών (ΜΙΑ), καθώς και κληρικοί από την Πνευματική Διοίκηση Μουσουλμάνων ( SAM) της Τσετσενίας. Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση απαίτησαν να εκδιώξουν από την Τσετσενία συγγενείς του Zelimkhan Bakharchiev , που υποπτευόταν η αστυνομία για την οργάνωση των επιθέσεων του Δεκεμβρίου. Σε μια συνομιλία με τον ανταποκριτή του «Caucasian Knot», ο εκπρόσωπος της SAM ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσεις, συγγενείς των αστυνομικών που σκοτώθηκαν από τους ληστές κήρυξαν βεντέτα στην οικογένεια αυτή».

Ο ανταποκριτής του «Caucasian Knot» ανέφερε ότι στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016 στο Γκρόζνι με τη συμμετοχή συγγενών σκοτωμένων αστυνομικών και μαχητών, καθώς και μελών των φυλών τους, των πρεσβυτέρων και των θεολόγων, ο Adam Shakhidov, σύμβουλος της επικεφαλής της Τσετσενίας, κάλεσε να συγχωρήσουν τους συγγενείς των μαχητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης και να εγκαταλείψουν την βεντέτα. Ωστόσο, συγγενείς των σκοτωμένων αστυνομικών αρνήθηκαν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα.



Μια πηγή του «Caucasian Knot» από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Τσετσενίας ανέφερε επίσης ότι οι τρεις κατηγορούμενοι μαχητές που συνελήφθησαν μετά τη σύγκρουση του Δεκεμβρίου στο Γκρόζνι και τραυματίστηκαν και νοσηλεύονταν, αρπάχτηκαν από ένοπλους και σκοτώθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, ο Oleg Kashin, ένας αρθρογράφος της "Deutsche Welle", ανέφερε, επικαλούμενος  ανώνυμες πηγές , ότι οι πληγωμένοι μαχητές σκοτώθηκαν από δικούς τους συγγενείς, οι οποίοι αντιμετώπισαν μια επιλογή "είτε τους σκοτώνετε οι ίδιοι, είτε εκκαθαρίζουμε τις οικογένειές σας, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών. " Μέχρι στιγμής, αυτές οι πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αλλά είναι γνωστό ότι τουλάχιστον ένα κατηγορούμενο μέλος της μαχητικής οργάνωσης, η Madina Shakhbieva, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στο Grozny, αρπάχτηκε από το νοσοκομείο, σκοτώθηκε και θάφτηκε χωρίς τελετή. Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από αξιόπιστη πηγή του «Memorial» του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), ο οποίος δήλωσε επίσης ότι οι συγγενείς της Shakhbieva, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, την «αρνήθηκαν» μετά την απαγωγή της από το νοσοκομείο.

Η απέλαση συγγενών των μαχητών από τα τσετσενικά χωριά μετά τις συγκρούσεις του 2016 δεν ήταν το πρώτο τέτοιο επεισόδιο. Δύο χρόνια νωρίτερα, ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ανακοίνωσε την εισαγωγή της αρχής της συλλογικής ευθύνης των οικογενειών για τους συγγενείς τους - μέλη των ενόπλων παράνομων ομάδων. Τότε, το πρόσχημα ήταν επίσης μια επίθεση των μαχητών στους αστυνομικούς στο Γκρόζνι, που διαπράχθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των μαχητών θα εκδιωχθούν αμέσως από την Τσετσενία χωρίς το δικαίωμα επιστροφής. και τα σπίτια τους "θα ξεθεμελιωθούν".


Igor and Alan Alborov

Η Τσετσενία δεν είναι η μόνη περιοχή του Καυκάσου, όπου εξακολουθεί να υπάρχει η παράδοση της βεντέτας. Για παράδειγμα, στα μέσα Ιανουαρίου του 2016, ένα δικαστήριο στο Cherkessk έθεσε υπό κράτηση τον Igor Alborov, έναν δυο φορές πρωταθλητή πυγμαχίας της Ευρώπης, και τον ξάδερφό του Alan, με την κατηγορία της δολοφονίας σε βεντέτα.

Επί δέκα χρόνια, οι Alborov αναζητούσαν  τον πρώην γείτονά τους Alexander Goyaev ο οποίος, όπως πίστευαν, είχαν οργανώσει μια απόπειρα κατά του Oleg Alborov, πατέρα του Igor. Αφού ανακάλυψαν ότι ο Goyaev ζούσε στο χωριό Udarny στην περιοχή Prikubansky του Karachay-Cherkessia, ο Alan και ο Igor Alborov πήγαν εκεί και εκτέλεσαν τον 70χρονο Αλέξανδρο Goyaev και τον 30χρονο γιο του Alan, με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι.

Ο Oleg Alborov, για τη δολοφονία του οποίου ο Igor και ο Alan ήθελαν να πάρουν εκδίκηση, ήταν ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Νότιας Οσετίας και πριν από αυτό διήθυνε την KGB της δημοκρατίας. Πέθανε στις 9 Ιουλίου 2006, όταν μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητό του



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...