Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Η Χ.Δ. για τις αναταραχές στο Ιράν

Ayatollah2.jpg

1.Όπως είναι γνωστό από τα διεθνή κατεστημένα αλλά και εναλλακτικά ΜΜΕ, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στο πατροπαράδοτα σιιτικό Ιράν, από τις 28 Δεκεμβρίου.

2.Οι διαδηλώσεις αυτές έχουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες αυτές, ως αφορμή και εφαλτήριο τη ραγδαία αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, όπως των αυγών, η οποία έχει διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα και ευρύτερα τον επικρατούντα πληθωρισμό, έχουν όμως επεκταθεί και σε ζητήματα αμφισβήτησης της ίδιας της διττής υπόστασης του καθεστώτος της «Ισλαμικής Επανάστασης», που έχει, ως γνωστόν, ισόβιο μη-αιρετό αρχηγό τον 78ετή Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ. Συγκεκριμένα, αμφισβητείται η κληρικοκρατία, καθώς και οι ευρύτερες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Το ιρανικό καθεστώς φαίνεται ότι μαστίζεται από διαφθορά, υψηλή ανεργία της τάξης του 12,4%, κατάχρηση εξουσίας και αστυνομικής βίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν, όπως είναι εμφανές από τον αυταρχικό χαρακτήρα του, πολιτικοί κρατούμενοι, κάτι που επίσης επικρίνεται από τις διαδηλώσεις. Αναμφισβήτητα το Ιράν δεν είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με πλήρη εθνική ανεξαρτησία, καθώς ένα σημαντικό μέρος των κακοδαιμονιών του οφείλεται σε κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, καθώς και οικονομικά εμπάργκο, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 10,5 περίπου χρόνια με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, που τελικώς δεν προχώρησε.



3.Είναι γνωστό από παλαιότερα ότι το Ιράν συνιστούσε θανάσιμο αντίπαλο στα πλαίσια ενός νέου ψυχρού πολέμου του ευρωατλαντικού κατεστημένου. Ταυτόχρονα, και στην ίδια τη χώρα, ο αντιαμερικανισμός και αντιϊμπεριαλισμός, έως και πολύ πρόσφατα τουλάχιστον, ήταν ευρύτατα ανεπτυγμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαουδική Αραβία, ένα καθεστώς μπροστά στο οποίο το Ιράν θα έμοιαζε ως φιλελεύθερη δημοκρατία, όπως έχει εύστοχα παρατηρηθεί, απολαμβάνει της πλήρους στήριξης του ευρωατλαντικού κατεστημένου διαχρονικά, παρά τις ακραίες καταπιέσεις που επιφυλάσσει στους πολίτες του και τον βίαιο και ανελεύθερο, ολοκληρωτικού τύπου, χαρακτήρα του.

4. Το σιωνιστικό Ισραήλ, ενώ επί χρόνια καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, και οι ΗΠΑ, οι οποίες ενισχύουν και στηρίζουν την αυθαιρεσία του, επεμβαίνουν ανοιχτά και επικαλούνται τις δημοκρατικές ελευθερίες στο Ιράν, προφανώς επιδιώκοντας την επιστροφή στην εποχή του Σάχη, όταν η χώρα ήταν υποτελής των ΗΠΑ.

5. Ως Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας, θεωρούμε πρώτα-πρώτα ως ζήτημα αρχής την μη-ανάμιξη μιας χώρας στα εσωτερικά μιας άλλης. Καμία υποτιθέμενη σωτηρία από μηχανής θεών δεν μπορεί να είναι «αυτεπάγγελτη» και ο ιρανικός λαός είναι ο έσχατος κριτής κατά το λεχθέν της Παλαιάς Διαθήκης που απηύθυνε σύμφωνα με το Α’ Βασιλειών (κεφ. 8) ο Θεός στον τελευταίο Κριτή Προφήτη Σαμουήλ: «Άκουσε το λαό και δέξου όλα όσα σου ζητούν...».

6. Η Χ.Δ, είναι αντίθετη σε κάθε μορφή θεοκρατίας και ανάμιξης προσώπων μη εκλεγμένων από το λαό που αντλούν αυθεντία από θρησκευτικά αξιώματα στην πολιτική ζωή. Η Παράδοση κάθε χώρας πρέπει να είναι σεβαστή και να εμπνέει την οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς όμως να θίγονται οι προσωπικές επιλογές του κάθε πολίτη για τον τρόπο ζωής του. Ο ιρανικός λαός, με την μακρά του άλλωστε ιστορία και σπουδαία παράδοση, ασφαλώς και είναι σε θέση να αξιολογήσει το υπάρχον καθεστώς και να επιλέξει αυτό που επιθυμεί.

7. Ταυτόχρονα, ασφαλώς και οι ιρανικές αρχές πρέπει να καταβάλουν ειλικρινείς προσπάθειες να καταπολεμήσουν όλα τα παραπάνω νοσηρά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη την ιερότητα του ανθρώπινου προσώπου και τις επίσης ιερές ελευθερίες που αυτό πρέπει να απολαμβάνει στην προσωπική του ζωή.

8. Στο πλαίσιο αυτό, το κίνημα της ΧΔ εκδηλώνει τη συμπαράστασή του στα δεινώς πενόμενα λαϊκά στρώματα της ιρανικής επικράτειας, με την επίγνωση ότι εφόσον η κοινωνική δικαιοσύνη είχε όντως αφεθεί να επικρατήσει από το ιρανικό καθεστώς, θα είχε δια παντός εξαλείψει τέτοια εξευτελιστικά του ανθρώπινου προσώπου φαινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...