Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Στοιχειωμένη Κορέα 4:Kumiho,δαίμονες και κανίβαλοι

Αποτέλεσμα εικόνας για kumiho

koreatimes.co.kr

Από τον Robert Neff 

Για ένα παιδί, στα τέλη του 19ου αιώνα η Κορέα ήταν μια χώρα γεμάτη τρόμο. Ένας Αμερικανός ιεραπόστολος ισχυρίστηκε ότι σχεδόν το 50% των Κορεατόπουλων πέθανε πριν από την ηλικία των πέντε ετών. Ένας από τους λόγους αυτού του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας ήταν ο "Επισκέπτης". 

Ο Επισκέπτης δεν νοιαζόταν καθόλου για τη κοινωνική θέση ή τον πλούτο και επισκεπτόταν τα σπίτια πλουσίων και φτωχών, ευγενών και υπηρετών. Οι επισκέψεις του έφεραν συχνά το θάνατο, αλλά ακόμη και εκείνοι που γλίτωναν σημαδεύονταν για πάντα με σημάδια στα πρόσωπά τους. Μερικές φορές, σχεδόν ειρωνικά, αποστερεί τους επιζώντες της όρασης τους ή, αν ήταν αγόρια, την ικανότητά τους να κάνουν  δικά τους παιδιά. 

Ενώ ο Επισκέπτης ήταν παρών, το νοικοκυριό ήταν προσεκτικό να μην τον ενοχλήσει. Του μιλούσαν με ευγένεια, προσέφεραν μικρά δώρα και οι δουλειές του σπιτιού αναβάλλονταν συχνά με την ελπίδα να τον εξευμενίσουν έτσι ώστε να φύγει νωρίς. 

Ποιος ήταν ο Επισκέπτης; Ήταν, όπως πολλοί Κορεάτες πίστευαν, ο δαίμονας που προκαλούσε την ευλογιά. Ο δαίμονας, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως «Μάμα», πιστεύεται ότι εισήλθε για πρώτη φορά στην Κορέα από την Κίνα τον 6ο αιώνα. Σύντομα έγινε μόνιμος κάτοικος της Κορέας και τα παιδιά συχνά δεν έπαιρναν το όνομά τους παρά μόνο αφού  επιβίωναν από την επίσκεψή  του. 




Μερικές φορές, όταν τα παιδιά έχαναν τη ζωή τους από τη νόσο στη Σεούλ, τα έβγαζαν έξω από τις πύλες της πόλης και τα άφηναν σε κοινή θέα για να υπενθυμίσουν στον Επισκέπτη ότι είχε ήδη προκαλέσει θύματα. Άλλες φορές τα πτώματα των παιδιών τυλίγονταν σε άχυρο και τοποθετούνταν στα δένδρα με την πεποίθηση ότι πρέπει να εκτίθενται στα στοιχεία για τρεις μήνες πριν να ταφούν έτσι ώστε η ασθένεια να μην παραμείνει στο έδαφος. Καμιά φορά, οι άνθρωποι παρακολούθησαν μια δέσμη αχύρου να κινείται και μετά την εξέταση διαπίστωναν ότι το παιδί ήταν ακόμα ζωντανό. Το τι γινόταν το παιδί είναι άγνωστο αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν επιβίωναν. 

Μερικές φορές, οικογένειες που ήταν πολύ φτωχές ή απρόθυμες να πληρώσουν για θεραπεία εγκατέλειπαν τα άρρωστα παιδιά τους με τα πτώματα ή τα έδεναν στα δέντρα, ώστε να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους. Φαίνεται τώρα σκληρό, αλλά για αυτούς ήταν μια πρακτική λύση σε μια απελπιστική κατάσταση. 

Υπήρχαν και άλλοι Επισκέπτες εξίσου φοβεροί. Όταν ο Δρ. Hugh Cynn (Shin Hung-u), από τους πρώτους χριστιανούς Κορεάτες , ήταν αγόρι στη δεκαετία του 1880, θυμόταν να ακούει φρικτές ιστορίες για τους Δυτικούς: 

"Μια χειμωνιάτικη μέρα, όταν ήμουν περίπου τέσσερα χρονών, είχα γεμίσει  φόβο, επειδή οι φίλοι μου μου είπαν ότι στο χωριό είχε εμφανιστεί ένας μικροπωλητής γλυκών. Είχα ακούσει τους ενήλικες να μιλάνε μεταξύ τους για τον ερχομό στη χώρα μας των τρομερών ανθρώπων των  ωκεανών (Δυτικών), οι οποίοι έστειλαν τους πράκτορες τους σε όλη την χώρα, μεταμφιεσμένους ως μικροπωλητές γλυκών. Οι μικροπωλητές έπρεπε να δώσουν καραμέλες σε αθώα παιδιά, τα οποία με το που έτρωγαν αυτό το μυστήριο μίγμα έχαναν το μυαλό τους και ακολουθούσαν τους πράκτορες των αντρών των ωκεανών, σύμφωνα με την ιστορία, ήταν κανίβαλοι και απολάμβαναν τη σάρκα των  παιδιών  περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος κρέατος. Έτσι, όταν μου είπαν ότι έρχεται ο έμπορος καραμελών στο χωριό, εγώ, με τους φίλους μου, κρύφτηκα πίσω από μια θημωνιά μέχρι την δύση του ηλίου. "
Αργότερα, όταν ο Κιν πήγε στη Σεούλ, άκουσε και πάλι φήμες για τους δυτικούς που έτρωγαν παιδιά - αυτή τη φορά από το σχολικό συγκρότημα της Σχολής Paichai Hakdang. Φαίνεται ότι ένας μεταφορέας νερού είχε παραδώσει νερό στην κουζίνα και αφού  ήταν μόνος στην κουζίνα άρχισε να ψαχουλεύει. "Σήκωσε το καπάκι μιας χύτρας που έβραζε [και] ιδού τι είδε , υπήρχε το σώμα ενός μικρού παιδιού του οποίου τα μάτια είχαν γίνει λευκά από το μαγείρεμα!" Ακόμη και η αμερικανική πρεσβεία φημολογούνταν  ότι σέρβιρε τις καρδιές και τα μάτια των μωρών των  Κορεατών ως νοστιμιές.
Αποτέλεσμα εικόνας για ghost korean painting
Δεν ήταν όλοι οι κανίβαλοι ξένοι ή ανθρώπινοι. Οι ιστορίες λεπρών (πάσχοντες από τη νόσο του Χάνσεν) που περιδιάβαιναν τα χωράφια σε αναζήτηση παιδιών ήταν αρκετά συνηθισμένες. Οι απελπισμένοι πάσχοντες, εξοστρακισμένοι από την κοινωνία, πίστευαν ότι με το φαγητό του συκωτιού μικρών παιδιών θα μπορούσαν να θεραπευτούν. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη στην επαρχία Νότια  Jeolla το 1917 όταν ο Sin Yung-syun και ένας άλλος ασθενής δολοφόνησαν και έφαγαν δύο παιδιά. 

Κάποτε πιστευόταν ότι το κακόβουλο πνεύμα της kumiho (αλεπού με τις εννιά ουρές) περιπλανιόταν  την ύπαιθρο. Μπορούσε  να πάρει τη μορφή μιας όμορφης γυναίκας και αποπλανούσε νέους άνδρες ώστε να τους σκοτώσει και να φάει τα συκώτια τους. Μερικές φορές περιφερόταν στα νεκροταφεία και έτρωγε τις καρδιές προσφάτως  νεκρών νεκρών. Αλλά υπήρχαν παραλλαγές στην ιστορία.

Το 1918, μια εφημερίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφερε: «Μια αλεπού με εννέα ουρές που εμφανίζεται με τη μορφή γυναίκας περιφέρεται το βράδυ λέγοντας στα παιδιά ότι μπορεί να δει το μέλλον τους γλείφοντας τα χέρια τους με τη γλώσσα της.Οι Κορεάτες λένε ότι τα παιδιά πεθαίνουν ξαφνικά. " Το άρθρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην κορεατική ύπαιθρο προκλήθηκε μεγάλη παραφροσύνη από αυτή την ιστορία και πολλές νοικοκυρές κλείδωναν τις πόρτες τους πριν από τη νύχτα για να αποτρέψουν την επίσκεψη της kumiho. 
Τα δυτικά παιδιά στην Κορέα επίσης ζούσαν μέσα στο φόβο. "Πολλές από τις αναμνήσεις μου από την πρώιμη παιδική ηλικία [στην Κορέα] δεν είναι χαρούμενες", υπενθύμισε ο Muriel Lewis. "Θυμάμαι σαν παιδί να φοβάμαι για πολύ καιρό." Η Κορεάτισα  νταντά της  την προειδοποιούσε ότι αν φερόταν άσχημα τα κορεάτικα μισοπεθαμένα από την πείνα σκυλιά ή οι ζητιάνοι θα την άρπαζαν. Και παρόλο που οι γονείς της ήταν ιεραπόστολοι και τη διαβεβαίωναν ότι δεν υπήρχαν κακά πνεύματα, οι «στύλοι του διαβόλου που βρίσκονταν κατά μήκος των δρόμων και οι μικροσκοπικές καλύβες με κουρέλια να κυματίζουν γύρω τους για να κατευνάσουν τους διαβόλους» της προκαλούσαν κάποιες αμφιβολίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...