Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Πότε θα εξαφανιστεί ο Χριστιανισμός;

Αποτέλεσμα εικόνας για antioch orthodox church icon
araborthodoxy

π. George Massouh

Είναι ο Χριστιανισμός είναι καταδικασμένος να εξαφανιστεί στη χώρα μας; Πρόκειται για μια ερώτηση με την οποία έχω ασχοληθεί προηγουμένως με αρκετά άρθρα, αλλά επιστρέφουμε σε αυτήν σήμερα από την οπτική του πώς οι Χριστιανοί βλέπουν τους εαυτούς τους και τη μαρτυρία τους στον σημερινό κόσμο. Δεν θα επαναλάβουμε όσα έχουμε πει για το πως συνέβαλε η οικονομική ύφεση, η ανάπτυξη του εξτρεμιστικού Ισλάμ και η εγκαθίδρυση του Κράτους του Ισραήλ στον μειούμενο αριθμό των χριστιανών. Αντ 'αυτού, θα επισημάνουμε ορισμένα φαινόμενα που προέκυψαν πρόσφατα στη συμπεριφορά και τη στάση των Χριστιανών απέναντι στα σημερινά γεγονότα.

Το κύριο φαινόμενο από το οποίο οφείλονται όλα τα άλλα φαινόμενα είναι η παραμέληση των Χριστιανών του τι είναι ουσιώδες  για τον Χριστιανισμό και την ικανοποίηση με  αυτό που δεν είναι ουσιώδες σε αυτόν. Με το «ουσιώδες» δεν εννοούμε τα θεμελιώδη δογματικά ζητήματα που διακρίνουν τους Χριστιανούς από τους άλλους ή εκείνα που διακρίνουν τους Χριστιανούς τον ένα από τον άλλο σύμφωνα με τις διάφορες ομολογίες τους. Αντίθετα, εννοούμε την ουσία της ηθικής διδασκαλίας  και της ζωής του Ιησού Χριστού.


Αν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε εν συντομία τον Χριστιανισμό, θα λέγαμε ότι είναι η μίμηση του Ιησού Χριστού στην καθημερινή ζωή και το ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα εν γένει και ιδιαίτερα για τους αδύναμους. Η αγάπη έρχεται στην ουσία αυτής της ουσίας και ο ίδιος ο Χριστός την έκανε τη μοναδική του εντολή  για τους μαθητές Του. Πράγματι, την κατέστησε τη μόνη απόδειξη του χριστιανισμού τους, οπότε αν τη χάσουν, παύουν να ανήκουν σ 'Αυτόν και έτσι παύουν να ανήκουν στον Χριστιανισμό. " Με αυτό θα γνωρίζουν όλοι ότι είστε μαθητές Μου, αν έχετε αγάπη ο ένας για τον άλλον" (Ιωάννης 13:35).

 Για τους Χριστιανούς η απομάκρυνση  από αυτή την ουσία στην ηθική τους στάση για πολιτικούς, πατριωτικούς, οικονομικούς ή σεκταριστικούς λόγους είναι απολύτως το πιο ενοχλητικό φαινόμενο. Οι χριστιανοί είτε φυσικά είτε πνευματικά θα εξαφανιστούν. Τι νόημα έχει για τους Χριστιανούς να συνεχίσουν να υπάρχουν  αν δεν μιμούνται τον Χριστό και να κάνουν το Ευαγγέλιο μέτρο τους μόνο  όταν τους βολεύει; «Με αυτό θα γνωρίζουν όλοι ότι είστε μαθητές Μου». Λοιπόν, οι Χριστιανοί είναι γνωστοί από τη συμπεριφορά τους ή μόνο από τα ονόματα και τα επώνυμά τους; Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Χριστιανισμός έχει εξαφανιστεί από τη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι παραμένουν Χριστιανοί που δεν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή όπως τη θέλει ο Χριστός; Μήπως ένας Χριστιανός παραμένει Χριστιανός εάν λέει ότι το Ευαγγέλιο δεν είναι για αυτόν τώρα;

 Αυτό που παρατηρούμε σήμερα μας κάνει να επιβεβαιώσουμε ότι η απώλεια της ηθικής ουσίας μεταξύ των Χριστιανών είναι ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας για την εξαφάνιση του Χριστιανισμού. Ορίστε  μερικά φαινόμενα που παρέχουν παραδείγματα των ηθικών εκτροπών που προκαλούν φόβο για το μέλλον του Χριστιανισμού στη χώρα μας:

Όταν οι χριστιανοί επιδοκιμάζουν  άδικα καθεστώτα με την δικαιολογία ότι τους προστατεύουν από μεγαλύτερο κίνδυνο, σαν να επέλεξε ο Χριστός ανάμεσα σε ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο κακό. Το μικρότερο και το μεγαλύτερο κακό είναι και τα δύο κακά! 

 Όταν τα "δικαιώματα των χριστιανών" γίνονται πιο σημαντικά από τα δικαιώματα του Χριστού. Τα δικαιώματα του Χριστού δεν είναι άλλα εκτός από το να αγκαλιάζονται οι φτωχοί, να τρέφονται οι πεινασμένοι, να βοηθούνται οι άρρωστοι, να προστατεύεται ο ξένος ... Όσο για τα «δικαιώματα των χριστιανών», αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά τα δικαιώματα των πλουσίων ή εκείνων που είναι σε θέση να γίνουν πλούσιοι, από την τάξη "γενικού διευθυντή" και πάνω.

 Όταν οι Χριστιανοί υποστηρίζουν μια πολιτική διακρίσεων μεταξύ του λαού του Θεού, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές των διδασκαλιών του Ιησού Χριστού.

 Όταν το να  ανήκουν στην Εκκλησία αντικαθίστανται από την θρησκευτική ένταξη.

 Όταν ο τάφος του Χριστού γίνεται πιο σημαντικός από το να παραμείνει  ο λαός της Παλαιστίνης στην πατρίδα του. 

Όταν η ανέγερση σταυρών ή τεράστιων αγαλμάτων στις κορυφές των βουνών  γίνεται πιο σημαντική από την επένδυση των εισοδημάτων της Εκκλησίας στη στήριξη των ανθρώπων ώστε  να παραμείνουν στη χώρα τους ενάντια στα κίνητρα για μετανάστευση. 

Όταν μερικοί άνθρωποι φαντάζονται να ανακτούν την εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα παραμελούν να στηρίξουν όσους μένουν σταθερά στα χωριά τους, έτσι ώστε να μην τους συμβεί αυτό που συνέβη στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης!

 Ναι, ο Χριστιανισμός είναι καταδικασμένος να εξαφανιστεί στη χώρα μας αν αγνοήσουμε αυτή την ηθική ουσία των διδασκαλιών του Ιησού Χριστού. " Μη φοβάστε αυτούς που σκοτώνουν το σώμα, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την ψυχή, αλλά μάλλον να φοβάστε Αυτόν που μπορεί να καταστρέψει τόσο την ψυχή όσο και το σώμα στην κόλαση" (Κατά Ματθαίον 10:28). Πώς σταθμίζουμε αυτά τα λόγια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβόητοι!

  Το κακό είναι ότι βάζουμε την υπόληψή μας πάνω απ' όλα. Κάποτε ήθελα να βοηθήσω σε ένα θέμα κάποιο άτομο. Έκανα κάποια τηλέφωνα και κά...