Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Τα τυχερά...

Αποτέλεσμα εικόνας για panoramix

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους κληρικούς είναι τα λεγόμενα "τυχερά".Εντάξει,δεν ήμουν ποτέ αυτό που λέμε παιδί εκκλησιαστικού περιβάλλοντος.Μπορεί η γιαγιά μου να με πήγαινε κάθε Κυριακή στην εκκλησία και τα καλοκαίρια και τις διακοπές να βοηθούσα στο χωριό σαν παπαδάκι,αλλά δεν πέρασα τον κλασικό δρόμο,κατηχητικό-ιερό-αναλόγιο-χειροτονία.Έτσι μου φάνηκε πολύ παράξενο όταν άκουσα τον όρο "τυχερά" ο οποίος στο δικό μου μυαλό παρέπεμπε σε λουλουδούδες.Δεν έχω τίποτα με το συγκεκριμένο επάγγελμα.Ίσα ίσα το εκτιμώ λόγω των ειδικών συνθηκών στις οποίες ασκείται.

Τέλος πάντων ,το θέμα απασχολεί τους κληρικούς από την αρχή της χειροτονίας τους.Με πολλούς και διάφορους τρόπους.Άλλοι δεν τα θέλουν,άλλοι σκοτώνονται να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα,άλλοι το μελετούν κοινωνιολογικά,ιστορικά και πάει λέγοντας.



Απ'όσο έχω καταλάβει η συνήθεια αυτή κρατά από πολύ παλιά,όταν οι ιερείς δεν είχαν μισθό.Και όταν λέω παλιά,πιθανόν από τη Βυζαντινή εποχή.Όρκο δεν παίρνω γι'αυτό καθώς τότε τα χρήματα δεν έπαιζαν τόσο κεντρικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων καθώς ήταν αρκετά αυτάρκης.

Τέλος πάντων!Ας έρθουμε στη εποχή μας.Οι κληρικοί έχουμε κανονικό μισθό από το κράτος(κάτι που αν ήμασταν σωστοί θα ήταν εξαιρετικά καλό για πολλούς λόγους αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία),και τα "τυχερά" δεν είναι απαραίτητα όπως άλλοτε.Παρ'όλα αυτά συνεχίζεται η πρακτική αυτή.Δεν θα εξετάσω αν είναι σωστό ή όχι,γιατί θα γράψω σεντόνι ολόκληρο.Θα σταθώ σε δυο σημεία.

Πρώτον στην μετατροπή του Μυστηρίου ή της Ευχής σε συναλλαγή.Δε μιλάω για τη πλευρά των κληρικών.Αλλά για την μεριά των πιστών.Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί πως αν δεν δώσει κάτι,η Ευχή ή το Μυστήριο δεν θα πιάσει.Αυτό όμως συνιστά μέγιστο εκφυλισμό και αποϊεροποίηση της εκκλησιαστικής ζωής,καθώς οι πιστοί θεωρούν ότι πρέπει να συναλλάσσονται και οικονομικά με τον Θεό,έστω μέσω αυτών που θεωρούν αντιπροσώπους Του.Κάτι το οποίο είναι λάθος καθώς οι παπάδες δεν είναι αντιπρόσωποι του Θεού στους ανθρώπους αλλά κυρίως το αντίστροφο.Πρόκειται για ένα μεγάλο καρκίνωμα στη ζωή της Εκκλησίας.Αν τα χρήματα αυτά δίνονται γιατί ο όποιος πιστός θέλει να ευχαριστήσει τον παπά για τον κόπο του ή απλά να τον ενισχύσει είναι άλλο θέμα.

Δεύτερον,η θεσμοθέτηση των τυχερών.Αυτό γίνεται από τους κληρικούς.Δε γίνεται πάτερ μου,να κόβεις κουστούμι εκατό ευρώ για να κάνεις μνημόσυνο.Μιλάμε για μικρή ακολουθία που επισυνάπτεται της Θ.Λειτουργίας,δηλαδή δεν υπάρχει η δικαιολογία εξόδων λειτουργικών του ναού.Έτσι κι αλλιώς θα γινόταν η Λειτουργία.Ούτε είναι δυνατόν να έχεις βάλει τιμοκατάλογο στα Μυστήρια!Αν θέλουν οι μετέχοντες να αφήσουν κάτι ας το κάνουν. Ό,τι θέλουν όμως.Και αν θέλουν.Η δικαιολογία ότι χαλάνε τόσα για τα γύρω γύρω(τραπεζώματα,στολίσματα,ρούχα)δεν στέκει.Δικά τους είναι όπου θέλουν τα πετάνε.Ο καθένας έχει το δικαίωμα να γελοιοποιείται μέσω της επιδείξεως,δεν μας αφορά.Μάλλον μας αφορά στο μέτρο ότι εφόσον είναι πιστοί ορθόδοξοι θα έπρεπε να είναι απλοί και ταπεινοί αλλά πάλι πάμε σε άλλο θέμα και ήδη έχω γράψει πολλά.

Και για να κλείσω μια πρακτική συμβουλή για όποιο παπά διαβάζει.Μη ζητάτε χρήματα και απλώνεται τις χερούκλες σας σαν κουπιά.Ο κόσμος εκτιμά ένα παπά που δε ζητά και του δίνει έτσι κι αλλιώς χρήματα.Μπορεί να είναι λιγότερα σε σχέση  με το αν τα ζητάτε,αλλά και πάλι αρκετά θα είναι και θα σας εκτιμούν.Και δε θα γινόμαστε όλοι μαζί ρεζίλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...