Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Πως γινόταν δεκτός σαν πολεμιστής ένας νεαρός Απάτσι


Για να γίνει δεκτός σαν πολεμιστής ένας νεαρός άνδρας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο περίπου 4 φορές μαζί με τους άλλους πολεμιστές της φυλής του.Την πρώτη φορά του δίνουν τροφή κατώτερης ποιότητας και πρέπει ν'αρκεστεί σ'αυτήν χωρίς να βαρυγκομήσει.Και στις 4 εξορμήσεις δεν έχει το δικαίωμα να διαλέξει την τροφή του όπως οι άλλοι πολεμιστές,αλλά πρέπει να τρώει ότι του δίνουν.


Στη διάρκεια αυτών των 4 εξορμήσεων βοηθά σαν υπηρέτης,φροντίζει και περιποιείται τ'άλογα,ετοιμάζει τα γεύματα κι εκτελεί αυτά τα καθήκοντα χωρίς να χρειάζεται να του το ζητήσουν.Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.Γνωρίζει κι ότι πρέπει να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να του το πουν.Δεν επιτρέπεται να μιλά στους πολεμιστές εκτός κι αν πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις τους ή όταν του απευθύνουν το λόγο.
Επίσης ,στη διάρκεια αυτών των 4 εξορμήσεων οφείλει να μάθει τα ιερά ονόματα όλων των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο,γιατί όταν η φυλή ακολουθήσει το δρόμο του πολέμου,τα συνηθισμένα καθημερινά ονόματα των πραγμάτων που έχουν σχέση μαζί του αλλάζουν.Ο πόλεμος έχει χαρακτήρα επίσημο και θρησκευτικό.
Αν μετά τις 4 εξορμήσεις όλοι οι πολεμιστές κρίνουν ότι ο νεαρός αποδείχτηκε επιδέξιος,δεν μίλησε χωρίς να του το επιτρέψουν,ήταν διακριτικός,έδειξε θάρρος στις μάχες,άντεξε όλες τις σκληρές δουλειές χωρίς παράπονο και δεν έδειξε ίχνη δειλίας και αδυναμίας,μπορεί με σύμφωνη ψήφο του συμβουλίου να γίνει δεκτός σαν πολεμιστής.Αν όμως κάποιος πολεμιστής έχει να πει κάτι επιτιμητικό γι'αυτόν πρέπει να υποστεί κι άλλες δοκιμασίες και μόνο αν τις αντιμετωπίσει θαρραλέα,μπορεί τ'όνομά του να προταθεί ξανά.Όταν αποδείξει αναντίρρητα ότι μπορεί να υποστεί όλες τις δυσκολίες χωρίς να παραπονεθεί κι ότι ο φόβος είναι ξένο συναίσθημα γι'αυτόν,γίνεται δεκτός στο συμβούλι των πολεμιστών σε κατώτερη σειρά.Μετά από αυτό δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι κανόνες για άλλες τιμητικές διακρίσεις.Αλλά με κοινή συμφωνία του εμπιστεύονται μια συγκεκριμένη αρμοδιότητα στο πεδίο της μάχης κι αν την εκτελέσει σωστά,του επιτρέπουν να διατηρήσει τη θέση του και μπορούν να του ζητήσουν ή ζητά ο ίδιος ν'αναλάβει μια σημαντικότερη αρμοδιότητα.Ο πολεμιστής μπορεί ν'ανέβει ιεραρχικά με την προϋπόθεση ότι ο αρχηγός της φυλής θα διαβεβαιώσει ότι αποδείχτηκε άξιος της πρώτης του θέσης σε διοικητικό πόστο.

Πέρα από αυτό,η μόνη άλλη εκλογή που κάνει το συμβούλιο,είναι η εκλογή του αρχηγού της φυλής,οπότε συνέρχεται επίσημα.

Οι ηλικιωμένοι άντρες δεν μπορούν να διευθύνουν τις μάχες αλλά οι γνώμες τους είναι πάντα σεβαστές.Τα προχωρημένα γεράματα συμβαδίζουν με την απώλεια της φυσικής δύναμης που είναι απαραίτητη για την άσκηση των λειτουργημάτων του αρχηγού.

Τζερόνυμο,τα απομνημονεύματα ενός επαναστάτη,εκδ.Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...