Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρούσεφ στη Βραζιλία



presstv.com
Εκτεταμένες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας υπέρ και κατά της απόλυσης της  προέδρου  Ντίλμα Ρούσεφ μετά από την  ψηφοφορία της Γερουσίας της χώρας για την καθαίρεσή της οριστικά από την προεδρία στο τέλος της ψήφου μομφής.

Την Τετάρτη, οι υποστηρικτές της Rousseff του βγήκαν στους δρόμους στις πόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο για να δείξουν την οργή τους για την απόφαση της Συγκλήτου για να εκδιώξουν την 68χρονη αριστερή πολιτικό.



Μετά την αποπομπή της Rousseff, ο Μικέλ Temer, αντιπρόεδρος που έγινε αντίπαλός της, ο οποίος είχε αναλάβει ως προσωρινός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μομφής, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής χώρας.

Κρατώντας πανό και πλακάτ, οι διαδηλωτές κατά εκατοντάδες φώναζαν "Έξω ο Temer," και "Αγώνας πάντα, Temer ποτέ."



Νωρίτερα την ίδια ημέρα,οι γερουσιαστές ψήφισαν κατά πλειοψηφία  61-20 για να καθαιρέσουν τη  Ρούσεφ, η οποία έχει καταδικαστεί για παράβαση δημοσιονομικών κανόνων στη διαχείριση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2014, μια κατηγορία που είχε πεισματικά αρνηθεί καθ 'όλη τη διαδικασία μομφής.

"Αυτή η κυβέρνηση δεν μας αντιπροσωπεύει», δήλωσε ένας διαδηλωτής σε μια διαδήλωση υπέρ της Roussef.

"Είμαστε διαμαρτυρόμενοι κατά του πραξικοπήματος και αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής.

Οι διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο έγιναν  βίαιες, και τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια φυσικού αερίου και νερού για να διαλύσουν τα πλήθη των διαδηλωτών.


Ένας διαδηλωτής στο στρατόπεδο εναντίον της Ρούσεφ, δήλωσε: «Μετά από σχεδόν δύο χρόνια  κινητοποιήσεων στους δρόμους για την μομφή, κατάφεραν τη νίκη τους, έτσι σήμερα κάνουμε  ένα μικρό εορτασμό της οριστικής καθαίρεσης της Ντίλμα Ρούσεφ."



Ο Temer θα κυβερνήσει τώρα και μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας της Ρούσεφ και τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές στα τέλη του 2018.

Στην ορκωμοσία του, υποσχέθηκε μια «νέα εποχή» της κυβέρνησης για τη χώρα που πλήττεται από κρίση.

Η Γερουσία, η άνω βουλή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, είχε ψηφίσει να εκδιώξει τη Rousseff το Μάιο.


Κατά τη διάρκεια μιας συνεδριάσεως την Δευτέρα,η Ρούσεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον της και αποκάλεσε τη μομφή ,πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, ένας καθηρημένος πρόεδρος χάνει τα πολιτικά του δικαιώματα για οκτώ χρόνια και πρέπει να του απαγορευτεί η ανάληψη δημόσιου αξιώματος για οκτώ χρόνια.

Σε μια απρόσμενη κίνηση, ωστόσο, γερουσιαστές πραγματοποίησαν μια  άλλη ψηφοφορία την Τετάρτη για το αν θα επιτρέψουν στη Rousseff να κατέχει δημόσιο αξίωμα για οκτώ χρόνια μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστή Ricardo Lewandowski, του δικαστή που  επέβλεπε τη δίκη της.

Η πλειοψηφία των γερουσιαστών ψήφισε κατά της απαγόρευσης στην καθηρημένη  πρόεδρο να κατέχει δημόσιο αξίωμα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...