Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου-Ακράτεια...

Αποτέλεσμα εικόνας για αποτομή της κεφαλής του τιμίου προδρομου

Όταν ο Διογένης ο Κυνικός πήγε κάποτε στους Δελφούς και είδε το χρυσό άγαλμα της Αφροδίτης που είχε αφιερώσει η όμορφη εταίρα Φρύνη,έγραψε πάνω στο αφιέρωμα:"Από την ακράτεια των Ελλήνων".Και αν η ακράτεια των ανθρώπων τότε είχε σαν αποτέλεσμα την σπατάλη χρημάτων και τη γελοιοποίηση,τρεις αιώνες αργότερα,περίπου,η ακράτεια ενός άρχοντα είχε σαν αποτέλεσμα το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία μετά την Σταύρωση του Χριστού.Την αποτομή της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.



Ένας άρχοντας που δεν μπορούσε να συγκρατήσει το πάθος του ούτε για το φαγητό ούτε για το ποτό ούτε για τις γυναίκες,παρασύρθηκε από το χορό της κόρης της γυναίκας του,η οποία ήταν πρώην γυναίκα του αδελφού του,και της ορκίστηκε να της δώσει ό,τι αυτή επιθυμούσε ,Και η Σαλώμη,παρακινημένη από την μητέρα της,ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη του Προδρόμου,ώστε να πάψει να την ενοχλεί ο  αυστηρός έλεγχός του.
Γι'αυτό και η Εκκλησία ορίζει τη σημερινή ημέρα ως ημέρα νηστείας.Για να μας θυμίσει πόσο χαμηλά πέφτει ο υποδουλωμένος στα πάθη του άνθρωπος και πως μόνο η νηστεία μαζί με τη προσευχή μπορούν  να μας οδηγήσουν στην πραγματική ελευθερία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...