Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Του Αγίου Μωϋσή του Αιθίοπος(28 Αυγ.)

Αποτέλεσμα εικόνας για moses the black

Ο αββάς Μωϋσής ο Αιθίοπας που γιορτάζει σήμερα είναι ένας από τους σπουδαιότερους Πατέρες της Ερήμου.Από τους πρώτους δηλαδή αγίους ασκητές του Χριστιανισμού.ο αββάς Μωϋσής ήταν ένας σκληροτράχηλος ληστής γνωστός για την αγριότητά του.



Τόσο άγριος ήταν ώστε όταν κάποτε θύμωσε με ένα βοσκό,πέρασε τον Νείλο κολυμπώντας για να τον σκοτώσει,επειδή όμως ο βοσκός τον είδε και το έσκασε,ο Μωϋσής έσφαξε όλα του τα πρόβατα.Αυτός ο σκληρός άνθρωπος κάποια στιγμή κατέφυγε στην έρημο για να γλιτώσει τη σύλληψη.Εκεί ήρθε σε επαφή με τους ασκητές ,είδε τη ζωή που έκαναν,πίστεψε στη διδασκαλία του Χριστιανισμού και έγινε ο ίδιος μεγάλος ασκητής ακόμα και ιερέας.
Ήταν εξαιρετικά αυστηρός με τον εαυτό του αλλά και πολύ συγχωρητικός με τους άλλους.Ποτέ δεν κατέκρινε τις αμαρτίες ή τα λάθη των άλλων μοναχών ή των λαϊκών που πήγαιναν να τον επισκεφτούν.Διακρινόταν για την αγωνιστικότητα και την ταπείνωσή του.Πάντα προέτρεπε του άλλους να μην απελπίζονται και όσο κι αν πέφτουν σε αμαρτήματα να μετανοούν και να ξεκινούν ξανά από την αρχή τον αγώνα τους.
Σε μια τόσο δύσκολη εποχή με φτώχεια,πολέμους,δυστυχία αλλά και σε μια εποχή που όλοι ψάχνουμε εύκολες και χωρίς κόπο λύσεις,το παράδειγμα ενός τέτοιου αγωνιστή της Εκκλησίας μας,μας δίνει θάρρος και μας οπλίζει τόσο για πνευματικούς όσο και για κοσμικούς αγώνες.
Και μας βεβαιώνει ότι η αγάπη του Χριστού,μεταμορφώνει ακόμα και τον πιο σκληρό εγκληματία σε ένα υπόδειγμα πραότητας και γλυκύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...