Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τα παιδιά πληρώνουν τα παιχνίδια εξουσίας στη Μ.Ανατολή




Σχεδόν 200 παιδιά πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο Πέλαγος, ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος,λέει  η UNICEF.

"Στο Αιγαίο , περίπου το 30 τοις εκατό των θανάτων φέτος ήταν των  παιδιών. Επί του παρόντος πρόκειται για 185 παιδιά από το σύνολο των 590 θανάτων στην Ανατολική Μεσόγειο φέτος", δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF Σάρα Κρόου την Τρίτη.

"Σε γενικές γραμμές πολλοί περισσότεροι άνθρωποι [όλων των ηλικιών] έχασαν τη ζωή τους στην κεντρική Μεσόγειο, 2890 μέχρι σήμερα", δήλωσε η Κρόου.

"Δεν ξέρουμε τι ποσοστό εκείνων που έχασαν τη ζωή τους είναι παιδιά όμως," πρόσθεσε η επίσημη UNICEF.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, τα παιδιά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη UNICEF.

Το ένα τέταρτο όλων αυτών των αιτούντων παιδιών κατάγονται από τη Συρία και ακολουθούνται από τα παιδιά του Αφγανιστάν με το 18 τοις εκατό του συνόλου.

«Πιο ευάλωτα» μεταξύ των προσφύγων τα παιδιά

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) λέει ότι τα παιδιά είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων των προσφύγων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

«Τα παιδιά είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη», δήλωσε ο Leonard Doyle, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ, την Τρίτη.

"Τον Οκτώβριο, πάνω από 90 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο τους προς την Ελλάδα, και την περασμένη εβδομάδα, εννέα από τους 12 θανάτους σε αυτή την διέλευση ήταν παιδιά. Κατά μήκος της διαδρομής, τα παιδιά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών και τραυματισμών, καθώς επίσης και  εκμετάλλευσης, αποχωρισμού από την οικογένεια, απαγωγές και διακίνηση ναρκωτικών ",λέει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι μια σημαντική αιτία ανησυχίας ήταν ο μεγάλος αριθμός των ασυνόδευτων και των χωρισμένων παιδιών που φθάνουν στην Ευρώπη.

Κατά μήκος της διαδρομής μέσα από τα Βαλκάνια προς τη Δυτική Ευρώπη, οι Σκοπιανές αρχές έχουν εγγράψει περισσότερους από 15.000 ασυνόδευτους ανήλικους από τα μέσα Ιουνίου.

Ο ΔΟΜ έχει δηλώσει στην ιστοσελίδα του ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, πάνω από 23.000 ασυνόδευτων και χωρισμένων παιδιών έχουν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία, το πιο περιζήτητο προορισμό για τα παιδιά αυτού του είδους στην Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο από ότι σε ολόκληρη την τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Η πλειοψηφία είναι έφηβοι, παρόλο που η Ιταλία έχει δει επίσης μια αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων και διακινούμενων κορίτσιών που φθάνουν από τη Νιγηρία.


Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν φθάσει στις νότιες ακτές της Ευρώπης φέτος φτάνει τους  900.000.

Η Marie-Pierre Poirier,ανώτατος αξιωματούχος της UNICEF που ασχολείται με την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση, είπε, "ζεστά ρούχα, κασκόλ και κάλτσες μωρών δεν είναι αρκετά."

«Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα ..., προστασία και υποστήριξη», δήλωσε.

presstv.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή Α΄ Λουκά - Σε βαθιά νερά

  Ο Ιησούς τότε είπε στο Σίμωνα: «Μη φοβάσαι, από τώρα θα ψαρεύεις ανθρώπους». Ύστερα, αφού τράβηξαν τα ψαροκάικα στη στεριά, άφησαν τα πάντ...