Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Έρχονται οι Μωμόγεροι

Μωμόγεροι, φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Λίγο μετά τις γιορτές μέλη του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου έρχονται από την Κοζάνη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού να παρατείνουν για λίγο τη γιορτινή ατμόσφαιρα και να μας δώσουν τις ευχές τους για την καλή χρονιά.
Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», θα βρεθούν στις 10 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Μουσείο Μπενάκη, με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, για να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.

Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου –τα  έθιμα δηλαδή που τελούνται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια– τα Κοτσαμάνια συνδυάζουν το ευετηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη που θα συνοδεύσει την έλευση της νέας χρονιάς.
Μέλη του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου έρχονται από την Κοζάνη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού ΠολιτισμούΜέλη του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου έρχονται από την Κοζάνη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Στο Μουσείο Μπενάκη στην Κουμπάρη, με ελεύθερη είσοδο


Πηγή: Οι Μωμόγεροι έρχονται με περικεφαλαίες και όργανα στο Μουσείο Μπενάκη | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...