Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Berikaoba,το Halloween της Γεωργίας

georgianjournal.ge

Η Berikaoba, ένα παλιό και σχεδόν ξεχασμένο Γεωργιανό αυτοσχέδιο καρναβάλι, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος Γεωργιανού Halloween. Η παράσταση αντιπροσωπεύει τον εορτασμό της γονιμότητας και της τεκνοποίησης, όσο για την ίδια τη λέξη Berikaoba, σχηματίζεται από το γεωργιανό στέλεχος (Ber) που μεταφράζεται σε παιδί. 

Αυτά τα δύο καρναβάλια, Halloween και Berikaoba, έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους. 

Πριν από αιώνες, πολύ πριν το Halloween εισήχθη στη Γεωργία, μερικά χωριά στο ανατολικό τμήμα της χώρας γιόρταζαν ένα παγανιστικό φεστιβάλ γονιμότητας και αναγέννησης γνωστό ως Berikaoba. 

Σχέδια για τη  Berikaoba από τον  διάσημο Γεωργιανό καλλιτέχνη Lado Gudiashvili

Η Berikaoba περιλάμβαναν συνήθως αρκετούς άνδρες, τους Μπέρικα, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον μεταμφιεσμένοι ως ζώα.


Τα κοστούμια και οι μάσκες, με σκοπό την αίσθηση μυστηρίου, γίνονταν από δέρματα ζώων. 

Κρανία, ουρές,φτερά,κέρατα, κολοκύθες, κορδέλες και καμπάνες χρησιμοποιούνταν για να προσθέσουν μια ανατριχιαστική νότα στην εμφάνιση των συμμετεχόντων. 

Παραδοσιακά, η Μπερίκαομπα γιορταζόταν  τον Μάρτιο.Η πομπή των Μπέρικα - συνοδευόμενη από τους ήχους γκάιντας (stviri) - μετακινούταν  από πόρτα σε πόρτα για να μαζέψουν  κρασί, μέλι, αλεύρι, κρέας και άλλα τρόφιμα που κέρναγαν οι οικοδεσπότες. 

Berikaoba από τον γεωργιανό καλλιτέχνη Zurab Kapanadze

Η παράδοση της Berikaoba συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γεωργίας το 2013. 

Στην Παλιά Τιφλίδα υπάρχει ακόμη και ένα μνημείο αφιερωμένο στην Berikaoba. Η γλυπτική σύνθεση απεικονίζει το γεωργιανό λαϊκό θέατρο με μάσκες. Όλα τα σώματα, καθώς και οι εκφράσεις προσώπου και τα κοστούμια είναι διαφορετικά. 

Το μνημείο έγινε από τους γλύπτες A. Monaselidze και G. Janberidze το 1981. 

Παρόλο που η Berikaoba έχει σχεδόν ξεχαστεί σήμερα, διατηρείται και γιορτάζεται σε ορισμένα από τα χωριά της Γεωργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...