Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Η Γεωργία ανακάλεσε την ιθαγένεια Σαακασβίλι

                  Γεωργίας πρώην πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι

H Γεωργία ανακάλεσε την ιθαγένεια του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, επικαλούμενη τη νέα ουκρανική υπηκοότητα που απέκτησε νωρίτερα αυτό το χρόνο για να υπηρετήσει ως κυβερνήτης της περιοχής της Οδησσού της Ουκρανίας.
"Με βάση το νόμο για την γεωργιανή ιθαγένεια , ο Πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι υπέγραψε διάταγμα για την περάτωση της ιθαγένειας του Μιχαήλ Σαακασβίλι, λόγω της απόκτησης της ιθαγένειάς  μιας ξένης χώρας», ανέφερε μια δήλωση που εκδόθηκε από την υπηρεσία Τύπου του προέδρου.
Ο διορισμός το Μάιο του φιλοδυτικού Σαακασβίλι ως επικεφαλής της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας θεωρήθηκε ως πρόκληση  του Κιέβου στη Μόσχα.  
Ο Σαακασβίλι αντέδρασε οργισμένα στο μέτρο του Προέδρου Margvelashvili, λέγοντας ότι ήταν μια προσπάθεια να "μπλοκάρουν" την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές στη Γεωργία.
«Αναγκάστηκα να φύγω από τη χώρα μου, καθώς  με απειλούσαν με σύλληψη», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Rustavi-2 της Γεωργίας.
Ο Σαακασβίλι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη γεωργιανή προεδρία το 2013 μετά από σχεδόν μια δεκαετία στην εξουσία, είναι τώρα ένας φυγάς για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και κατάχρησης εξουσίας. Μια σειρά από βασικούς συμμάχους του Σαακασβίλι έχουν επίσης διωχθεί και κάποιοι φυλακίστηκαν από τότε που  το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM),το κόμμα του, ηττήθηκε στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές το 2012 και το 2013.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στη Γεωργία, το 47χρονος Σαακασβίλι αναδείχθηκε ως ένας σημαντικός αντίπαλος της Ρωσίας, καθώς ο ίδιος προσπάθησε να οδηγήσει τη χώρα πιο κοντά στη Δύση.
Η κατάρρευση των δεσμών με τη Μόσχα στη συνέχεια μετατράπηκε σε ανοιχτή σύγκρουση το 2008, όταν η Ρωσία νίκησε τη Γεωργία σε ένα πενθήμερο πόλεμο για την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...