Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα;



Οι κάτοικοι της Βενεζουέλα ψηφίζουν στις εκλογές για το Κογκρέσο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προς μια νίκη για την αντιπολίτευση στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6:00 π.μ., τοπική ώρα (1030 GMT) την Κυριακή με τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν για να εκλέξουν τα  167 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 22:00.

Μια πανεθνική έρευνα από την εταιρεία  δημοσκοπήσωνς Datanalisis and Venebarometro έδειξε ότι ο συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η  Δημοκρατική  Στρογγυλή Τράπεζα Ενότητας , θα κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να επιφέρει μετατόπιση στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Νικολά Maduro για κακή διοίκηση της οικονομίας και ότι οδήγησε  την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα στη φτώχεια.


Αντι-κυβερνητικοί πολιτικοί δήλωσαν ότι είναι απογοητευμένοι με τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι υποστηρικτές και ακτιβιστές της έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των τελευταίων εβδομάδων. Οι αξιωματούχοι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή, λέγοντας ότι οι εχθροί τουςεπιζητούν να δυσφημίσουν την κυβέρνηση.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη βασικών αγαθών, όπως το ρύζι, η ζάχαρη,το μαγειρικό λάδι, το γάλα και ο καφές.

Ο Πρόεδρο Maduro προέτρεψε τους Βενεζουελάνους να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα του, λέγοντας ότι η  ψήφος για την αντιπολίτευση θα επαναφέρει την αμερικάνικη επιρροή στη χώρα τους και το τέλος του δημοφιλούς κρατικά επιδοτούμενου προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας.

"Λένε ότι κερδίζουν στις δημοσκοπήσεις - είναι η ίδια ιστορία τα τελευταία 17 χρόνια. Ας τους αφήσουμε να κερδίσουν στις δημοσκοπήσεις, εμείς θα κερδίσουμε στους δρόμους", δήλωσε ο Maduro σε μια προεκλογική εκστρατεία.

Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται στην εξουσία από τότε που ο εκλιπών πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1999. Τον διαδέχθηκε ο Maduro, πρώην υπουργός Εξωτερικών, το 2013.Η  προεδρική θητεία Maduro διαρκεί μέχρι το 2019, εκτός εάν ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός μπορέσει να εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία και να τον αναγκάσει να φύγει με συνταγματικά μέσα.  

presstv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...