Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Τα Θεοφάνεια(μια πιο οικολογική προσέγγιση)


 

Τα Θεοφάνεια γιορτάζουμε σήμερα, μια πολύ μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας,. Είναι η μέρα σήμερα που ο Χριστός καταδέχεται να βαπτιστεί από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό, όχι για να ελευθερωθεί από τις αμαρτίες Του, αφού δεν είχε, ο Χρίστος είναι ο μόνος αναμάρτητος που περπάτησε ποτέ στη Γη, αλλά για να αγιάσει όλη τη κτίση βαπτιζόμενος στα νερά του Ιορδάνη και να μας παραδώσει το μυστήριο του Βαπτίσματος. 

Ναι, ο Χριστός αγίασε όλη τη κτίση, όλο τον κόσμο με τη βάπτισή Του. Γι' αυτό και ανήμερα των Θεοφανείων κληρικοί κάθε βαθμίδας, αρχιερείς και ιερείς, τελούμε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και ρίχνουμε στο σταυρό σε κολυμπήθρες, δεξαμενές, υδραγωγεία, λίμνες, ποτάμια, θάλασσες για να αγιαστεί το νερό, το οποίο με πολλούς τρόπους θα μεταφερθεί σε ολόκληρη τη κτίση και θα την αγιάσει κι αυτή. Με τη βροχή, με τον αέρα, μέσω πτηνών, ερπετών και εντόμων, μέσω των ψαριών. Ακόμα και το νερό που τρέχει στη βρύση του σπιτιού μας είναι αγιασμένο σήμερα. Και μετά θα πάμε σπίτια μας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Γιατί θα μας έχει ξεφύγει μία σημαντική πτυχή της γιορτής που χάνεται μέσα στα πλούσια θεολογικά μηνύματά της, αλλά μία πτυχή που αξίζει να αναφερθεί.

Η φύση συμμετέχει στον Αγιασμό. Το νερό και ό,τι ζει μέσα σε αυτό σήμερα καθαγιάζονται. Οι θάλασσες, τα ποτάμια, οι λίμνες. Αυτά όλα που η ανθρώπινη δραστηριότητα, ακόμα και την ίδια αυτή μέρα του Αγιασμού τους, θα συνεχίσει να μολύνει και να σκοτώνει. Τι λέμε πολλές φορές; Ε, δεν είχα τι να κάνω και πήγα για ψάρεμα. Ή για κυνήγι. Επειδή ο άνθρωπος βαριέται και πλήττει θεωρεί φυσιολογικό να σκοτώσει κάμποσες δεκάδες ως εκατοντάδες ψάρια ή πτηνά, για να περάσει η ώρα του και όχι για να τραφεί και να επιζήσει(άλλωστε πολλοί αυτά που πιάνουν τα πετάνε ή τα χαρίζουν ή τσακώνονται στο σπίτι με τη γυναίκα τους επειδή δε θέλει να τα καθαρίσει και να τα μαγειρέψει ως έξτρα μεζέ).Αυτά τα πλάσματα τα οποία αγιάστηκαν σήμερα μαζί με όλη τη φύση από αυτόν τον Αγιασμό που οι ίδιοι άνθρωποι παίρνουν σπίτι τους για ευλογία. Αυτό το ίδιο το νερό, το οποίο πίνουμε με ευλάβεια σήμερα και το φυλάμε στο εικονοστάσι, αυτό το ίδιο το μολύνουμε με κάθε τρόπο, την ίδια μέρα για το κέρδος. Γιατί όλα σήμερα πρέπει να μεταφράζονται σε κέρδος. Κι αυτό κι αν είναι αντίθετο στο μήνυμα του Ευαγγελίου, ε; 

Και γίνεται ακόμα χειρότερο. Το νερό αυτό, το νερό που καθαγιάστηκε, το νερό που είναι πηγή ζωής για τον άνθρωπο, αυτό το ίδιο το νερό γίνεται αιτία θανάτου πολλών ανθρώπων. Είτε λόγω της έλλειψής του είτε επειδή χρησιμοποιείται προς πόση μολυσμένο. Σήμερα, το 2024, άνθρωποι πεθαίνουν επειδή αναγκάζονται να πίνουν μολυσμένο νερό. Και μέσα στα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται για να γυριστούν ανόητες πολλές φορές και κακή ποιότητας ταινίες, παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα, δε βρίσκονται μερικά, πολύ λιγότερα χρήματα για να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πίνουν καθαρό νερό. 

Και σήμερα εμείς γιορτάζουμε μια γιορτή, κύριο συστατικό της οποίας είναι το νερό. Και μας διαφεύγουν όλα αυτά. Δεν τα σκεφτόμαστε. Μένουμε στα νερά του Ιορδάνη που αντιστρέφουν τη ροή τους. Ναι το κάνουν. Το βλέπουμε, το θαυμάζουμε ως γεγονός και δεν καταλαβαίνουμε πως η ζωή, η φύση, έχουν μια ιερότητα. Και δε πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δε πρέπει να τα μετατρέπουμε όλα σε  πόρους προς εκμετάλλευση. Το Άγιο Πνεύμα τα διέτρεξε όλα αυτά. Δεν επιτρέπεται να τα παραδίδουμε στον Μαμωνά. Δε πρέπει να παραδινόμαστε εμείς στον Μαμωνά. Εγκαινίασε την Κτίση ο Κύριος και μας τη παρέδωσε. Το τι κάνουμε εμείς με αυτή είναι κι αυτό ένα ακόμα κριτήριο για την κρίση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...