Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Κυριακή μετά τα Φώτα

 



Εκείνο τον καιρό, όταν έμαθε ο Ιησούς πως συνέλαβαν τον Ιωάννη, έφυγε για τη Γαλιλαία. Εγκατέλειψε όμως τη Ναζαρέτ και πήγε κι έμεινε στην Καπερναούμ, πόλη που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στην περιοχή των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλείμ. Έτσι πραγματοποιήθηκε η προφητεία του Ησαΐα που λέει: Η χώρα του Ζαβουλών και η χώρα του Νεφθαλείμ, εκεί που ο δρόμος πάει για τη θάλασσα και πέρα από τον Ιορδάνη, η Γαλιλαία που την κατοικούν ειδωλολάτρες, εκεί αυτοί που κατοικούνε στο σκοτάδι είδαν φως δυνατό. Και για όσους μένουν στη χώρα που τη σκιάζει ο θάνατος ανέτειλε ένα φως για χάρη τους. Από τότε άρχισε κι ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε γιατί έφτασε η βασιλεία του Θεού».

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το κήρυγμά του ο Ιησούς. Με μια τόσο απλή φρασούλα. Εφτά λέξεις όλες κι όλες που όμως περιέχουν όλη την ουσία της μετέπειτα διδασκαλίας Του. Μετανοείτε, γιατί έφτασε η Βασιλεία του Θεού. 

Δηλαδή; Δηλαδή αλλάξτε τρόπο ζωής, αλλάξτε τρόπο σκέψης. Σταματήστε να κάνετε αυτά που μέχρι τώρα κάνετε και που σας κρατούν μακριά από τον Θεό. Πράξτε αυτά που μέχρι τώρα δε πράξατε και θα σας φέρουν κοντά στον Θεό. Τι έκαναν μέχρι τότε οι Ιουδαίοι; Τι κάνουμε μέχρι σήμερα κι εμείς; Περιορίζουμε τη πίστη μας σε τύπους, δεν την αφήνουμε να ποτίσει την καθημερινότητά μας, βλέπουμε τη σχέση μας με τον Θεό ως μία συναλλαγή, του τύπου "εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει τη Κυριακή και τις γιορτές, Εσύ φρόντισε να μη μας λείψει τίποτα, να μη πάθουμε κανένα κακό". Βρίσουμε δικαιολογίες όχι μόνο για να μη βοηθήσουμε τους διπλανούς μας αλλά και για να τους μισήσουμε όσο πιο πολύ γίνεται. Και αν μπορέσουμε να τους κάνουμε κι αυτούς να μας μισήσουν. Βάζουμε πρώτα τον εγωισμό μας, τον ατομικό αλλά και τον εθνικό, όπως οι Εβραίοι εκείνης της εποχής, που περίμεναν έναν Μεσσία που θα ασχοληθεί μόνο με αυτούς, θα τους κάνει βασιλείς της γης και θα υποτάξει τα άλλα έθνη σε αυτούς. Και ο Χριστός τους λέει ξεχάστε τα όλα αυτά, ήρθε η Βασιλεία του Θεού. Γιατί πράγματι ήρθε η βασιλεία του Θεού με τη Γέννηση του Χριστού. Με την Ανάστασή Του άνοιξε ο δρόμος για να γυρίσουμε πίσω στον Θεό και ο δρόμος αυτός βαδίζεται μόνο με τη μετάνοια. Γιατί μετάνοια είναι το σπάσιμο των δεσμών της αμαρτίας.

Δεν είναι η μετάνοια κάτι εύκολο. Και δεν είναι μια στιγμιαία πράξη. Η μετάνοια είναι καθημερινός συνεχής αγώνας. Μη πει κανείς μέσα του πως "δεν έχω κάνει και τίποτα πολύ κακό". Δε σταματά εκεί η μετάνοια. Δε σταματά μόνο στα κακά που κάνουμε και σκεφτόμαστε -και τα οποία είναι πολλά και πέφτουμε σε αυτά κάθε μέρα και κάθε στιγμή- αλλά επεκτείνεται και στα καλά που θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά δεν κάναμε. Σε μια καλή κουβέντα σε κάποιον που είναι θλιμμένος, σε μια αγκαλιά σε κάποιον πονεμένο, στη στήριξη σε κάποιον αδικημένο. Όχι με λόγια κούφια και δήθεν θεολογικά. Αυτά είναι για άλλες ώρες. Με έμπρακτη παρουσία και συμπαράσταση. Με ένα χαμόγελο, ένα δάκρυ. 

Και η μετάνοια σταματά ποτέ; Όχι, μόνο με το θάνατο. Γιατί η ζωή μας πρέπει να είναι μετάνοια. Αφού κάθε λίγο πέφτουμε, κάθε λίγο θα σηκωνόμαστε. Αυτή είναι η μετάνοια. Ο αγώνας να σηκωθούμε, η θέληση, η αναζήτηση για να βρούμε τον Θεό. Αυτό είναι που ήρθε να κηρύξει ο Χριστός. Ψάξτε να βρείτε τον Θεό και ο Θεός θα αποκαλυφθεί. Γιατί ο Θεός είναι ήδη εδώ. Περπατά μαζί μας, κλαίει μαζί μας, χαίρεται μαζί μας, πονά μαζί μας. Δε δίνει εύκολες, μαγικές λύσεις, δε στηρίζει τους δικούς Του εναντίον των άλλων, δε κάνει παζαρέματα τι θα πάρει και τι θα δώσει,  είναι εδώ και ζει με αυτούς που Τον ζητούν, που Τον γυρεύουν. Και πολλές φορές αυτοί που πραγματικά Τον ζητούν αυτοί που θα δουν το δυνατό Του φως είναι αυτοί που κατοικούν στο σκοτάδι. Να το θυμόμαστε αυτό πριν αρχίσουμε να ρίχνουμε αναθέματα δεξιά κι αριστερά γιατί και η κατάκριση είναι ένα από τα πολλά που οφείλουμε να αλλάξουμε. 

Η μετάνοια είναι η αρχή. Η μετάνοια οδηγεί στη συνειδητοποίηση του πόσο μακριά ήμασταν από τον Θεό. Και οδηγεί στο δρόμο της Εξομολόγησης και της Συγχώρησης. Της επανασύνδεσης με τον Θεό μέσω του Μυστηρίου αυτού που είναι το επιστέγασμα της πορείας της μετάνοιας. Και αυτό τον δρόμο επέλεξε ο Κύριος μας ως τον καταλληλότερο ώστε οι άνθρωποι να έρθουν ξανά κοντά Του κα αυτόν μας κηρύττει σήμερα.


2 σχόλια:

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...