Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Θεολογική έκσταση



 "Αφέσου στο Χριστό" γράφουν διάφοροι εκκλησιαστικοί συγγραφείς των τελευταίων χρόνων και τα σύμπαντα παραληρούν. "Τι φωτισμένος παππούλης, τι πνευματικός άνθρωπος, τι γέροντας!!" Ενθουσιάζονται οι αναγνώστες και με ορθάνοιχτα τα μάτια προσπαθούν να αφομοιώσουν τη σοφία που διάβασαν. Και εκεί πάνω στην έκσταση , κάποιος ρωτάει, "εντάξει ρε παιδιά, αλλά πώς αφήνουμε τον εαυτό μας στον Χριστό; Τι σημαίνει και πώς γίνεται αυτό;". Αφού το σκεφτούν για κάμποση ώρα και αφού αλληλοκοιταχτούν, τα μέχρι πρότινος εκστασιασμένα πλήθη, αποφασίζουν να αγνοήσουν την ερώτηση και αυτόν που την έκανε και να συνεχίσουν να κολυμπούν στη προηγούμενη εκστατική κατάσταση...

ΥΓ. Όταν σε  κάποιον/α δεν έχω ιδέα τι να πω, τι ίδιο του λέω. Να αφεθεί στον Χριστό...

8 σχόλια:

  1. Π.χ. Είναι κατοχή, πείνα, του παπά του δίνουν ένα μπουκάλι λάδι. Η παπαδιά το περιμένει πώς και πώς για τα παιδιά. Ο παπάς ερχόμενος σπίτι συναντά ενοριτισα που τα παιδιά της ζουν και δεν ζουν. Της δίνει το λάδι. Πάει με άδεια χέρια στο σπίτι. Κάγκελο η παπαδιά! Τρελός είσαι παπά μου; Τα παιδιά σου τί θα γίνουν, τον ρωτάει. Έχει ο Θεός απαντά ο παπάς . Χτυπά η πόρτα. Έτερη ενοριτισα του φέρνει νταμιτζανα με λάδι διότι κάποτε της φέρθηκε πολύ καλά.
    Πραγματικό περιστατικό. Τώρα έχετε ιδέα τι σημαίνει "αφηνομαι στον Θεό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια οικογένεια δεν έχει να πληρώσει τη ΔΕΗ. Τα τελευταία χρήματα τα έδωσε στον αδερφό της συζύγου για κάτι χρέη που είχε. Τελικά τους έκοψαν το ρεύμα. Μέχρι τότε κι εκείνοι έλεγαν "έχει ο Θεός". Έμειναν χωρίς ρεύμα. Τώρα ξέρετε ότι το "αφήνομαι στο Θεό" δε λειτουργεί όπως νομίζετε και δε μπορεί να λέγεται έτσι αυθαίρετα για όλες τις περιπτώσεις. Αληθινή ιστορία η παραπάνω, στη Λάρισα.

      Διαγραφή
  2. Δεν τελειώνει το σχέδιο του Θεού στο "έμειναν χωρίς ρεύμα"! Elementary!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ποτέ βρείτε κάποια οικογένεια που της έκοψαν το ρεύμα, αυτό να τους πείτε.

      Διαγραφή
    2. Είσαστε παπάς Ορθόδοξος ή όχι; Εάν όχι, τότε δεν έχω κάτι να σας πω πέρα από καλή επάνοδο. Εάν ναι, μου φαίνεται πως κλονίζεται η πίστη σας και πάντως ξεχνάτε τα βασικά. Στην υποτιθέμενη αυτή οικογένεια θα πει ο πνευματικός τους ότι μέσα από τις δυσκολίες πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν σε Εκείνον αταλαντευτα, να έχουν υπομονή και ελπίδα. Χωρίς ρεύμα θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνουν, αλλά ο παπάς τί πρέπει να πει; Εύγε που απελπιζεστε; Και σίγουρα η πίστη σε Εκείνον δεν μπορεί να εξαρτάται από τα υλικά αγαθά μας τα οποία έρχονται και φεύγουν.

      Διαγραφή
    3. Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Αντί ο παπάς, ο πνευματικός κλπ να λέει τέτοιου είδους ανοησίες, να μην πει τίποτα. Πολύ περισσότερο να μην τα αμολάει σαν ιατρικό δια πάσαν νόσον. Αντί, λοιπόν να λέει κουταμάρες εκτός χορού, να κάτσει, να ακούσει, να συμπάσχει. Καταλάβατε ποιο είναι το πρόβλημα με αυτού του είδους τη "διαποίμανση"; Δε μπορείς να λες στον πεινασμένο, στον άρρωστο, στον άπορο ούτε "αφέσου" ούτε "έχει ο Θεός" ούτε τίποτα τέτοιο ειδικά από τη στιγμή που δεν βρίσκεται σε κάποια παρόμοια θέση. Τόσο απλό είναι.

      Διαγραφή
    4. Πάτερ, νιώθω ότι πετάτε την μπάλα στην εξέδρα!!! Εννοείται ότι αυτά που λέτε είναι η πρώτη αντίδραση και ακόμα ίσως η βοήθεια από το ταμείο της ενορίας! Δεν αλλάζει όμως την στάση του πιστού μακροπρόθεσμα για όλες τις δυσκολίες που θα έρθουν στο μέλλον! Πίστη, αγία υπομονή, προσευχή και η βαθιά γνώση που μεταφέρουν οι άγιοι μας ότι χωρίς δυσκολίες και ορθόδοξη αντίδραση, δεν έχει βραβείο - σωτηρία! Αυτά είναι βασικά στην Ορθοδοξία και στην ποιμαντική. Κάνω κάπου λάθος;

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι η πρώτη αντίδραση. Είναι η μόνη αντίδραση. Και δε μιλάω για υλική βοήθεια καθόλου. Μιλάω για συμπαράσταση. Το "αφέσου στον Θεό" είναι το "ορθόδοξο ανάλογο" του κοσμικού "δε σε φοβάμαι εσένα, είσαι δυνατός-ή". Δηλαδή είσαι μόνος/η σου, μη με βγάζεις από τη βολή μου.

      Διαγραφή

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...