Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Οι τρεις Ιεράρχες

 


Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος απαντώντας σε κάποιο ερώτημα έγραψε πως οι νόμοι είναι άδικοι προς τις γυναίκες γιατί τους έγραψαν άντρες και φρόντισαν να είναι προς όφελός τους. Θεωρούσε δε την απόλυτη ισότητα ως αυτή που ομοιάζει περισσότερο στη προπτωτική κατάσταση. Ισότητα και για τα δύο φύλα και κοινωνική ισότητα.

Ο Μέγας Βασίλειος την ίδια πάνω κάτω εποχή έγραφε πως ο εργοδότης που δεν πληρώνει όσο πρέπει τον εργαζόμενο είναι ίδιος με έναν δολοφόνο. Έλεγε πως οι πλούσιοι ήταν κλέφτες καθώς κρατούσαν για τον εαυτό τους τα μέσα παραγωγής πλούτου που έπρεπε να ανήκουν σε όλους αφού ο Θεός τα έδωσε σε όλους

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τα έβαλε με την τότε αυτοκράτειρα επειδή εκείνη έκλεψε το χωράφι μια χήρας. Πίστευε δε στην επιστροφή στην κοινοκτημοσύνη όπως έκαναν στις πρώτες χριστιανικές κοινότητες.

Αυτό είναι το πνεύμα της Εκκλησίας που έχει χαθεί από την υποταγή της Εκκλησίας όχι στην πολιτεία αλλά στο πνεύμα που την διέπει. Πόσα χρόνια έχει να ακουστεί μια ανάλογη αρχιερατική ή και ιερατική φωνή που να μιλά γι' αυτά τα πράγματα; Γι' αυτό είναι σημαντικοί οι Τρεις Ιεράρχες και όχι για το "ακίνδυνο" αφήγημα που τους θέλει να είναι σημαντικοί επειδή συνέβαλαν στη διάδοση και της εισαγωγή των Αρχαίων Γραμμάτων στην παιδεία της τότε εποχής.

2 σχόλια:

  1. Εγώ λέω να μην τους αποκαλούμε "αγίους" αλλά "προ-Μαρξ μαρξιστές"! Α, και να διαγράψουμε τον Απόστολο Παύλο από την Καινή Διαθήκη. Ακούς εκεί να λέει στους δούλους να είναι... καλοί δούλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεύθερη χώρα (σχεδόν) είμαστε, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει...

      Διαγραφή

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...